Vašington

Marija Kantvel (D)

Marija Elen Kantvel (Maria Cantwell) je članica Demokratkse partije i senatorka iz države Vašington od 3. januara 2001. Rođena je 1958. u Indijanapolisu, Indijana. Političku karijeru je započela kao članica Predstavničkog doma države Vašington (1987-1993). Zatim je 1993. stupila u Predstavnički dom SAD i to mesto na sledećim izborima izgubila od republikanca Rika Vajta.

Nakon toga se zaposlila u privatnom sekturu gde je obavljala funkciju potpredsednice marketinga u firmi Real Network. Godine 2000. pobedila je republikanca Slejda Gortona na izborima za Senat koji su tada bili proglašeni za jedne od najnapetijih u istoriji SAD. Zalaže se za reformu zdravstva i bila je jedna od 38 senatora koja je 2006. godine glasala za Zakon o sveobuhvatnoj imigracionoj reformi koji obuhvata više kazne za poslodavce ilegalnih imigranata kao i poboljšanje bezbednosti granica, ujedno je i borac za reproduktivna prava.

Oba puta je pružila podršku predsedničkoj kandidaturi Hilari Klinton, a izrazila je i simpatije što je Mišel Obama biti prva dama Bele kuće jer smatra da je Beloj kući potrebna jaka demokratska žena.

Pati Mari (D)

Patriša Lin Mari (Patricia Lynn Murray) je članica Demokratske partije i senatorka iz države Vašington od 3. januara 1993. Rođena je 1950. u Botelu, država Vašington. Karijeru je počela kao članica Senata države Vašington (1989-1993), a u Senat SAD izabrana je 1992. kao prva žena koja je predstavljala državu Vašington u Senatu.

Kao senatorka, bila je na čelu Odbora Senata za pitanja veterana od 2011. do 2013. godine, kao i Odbora za budžet (2013 – 2015) i zdravlje, rad i penzije (predvodi demokrate u tom odboru od 2015. do danas). Sfere uticaja su joj obrazovanje i zaštita životne sredine, pored toga bila je jedna od 21 senatora koji su glasali protiv Ratnog odobrenja za invaziju Iraka. Neki su na osnovu njenih izjava na tu temu izvukli zaključak da je simpatizer Osame Bin Ladena iako mu nije nikad zvanično pružila podršku.

Vezano za spoljnu politiku dala je potpis za ratifikaciju New START ograničenja nuklearnog naoružanja sa Rusijom. Zanimljivo je i to da je čak kritikovala poznati lanac brze hrane Mekdonalds da ne tretira dovoljno dobro svoje zaposlene.