Ajdaho

Majk Krapo (R)

Majkl Din Krapo (Michael Dean Crapo) je senator iz Ajdaha i član Republikanske partije. Rođen je 20. maja 1951. godine u Ajdaho Folsu.

Diplomirao je politikologiju na Univerzitetu Brigam Jang (Brigham Young University), a doktorirao pravne nauke na Hardvardu. Bavio se advokaturom 1980-ih godina. Predsednik je Komiteta za bankarstvo, stanovanje i urbrane poslove i nadležan je za unapređivanje finansijske stabilnosti.

On je drugoplasirani republikanac u Odboru za finansije, te ovim funkcijama daje Ajdahu snažan glas u zakonodavstvu koje se tiče savezne poreske politike. Zanimljivo je i to da je bio u Komitetu za indijanska pitanja 12 godina kao i u Komitetu za zaštitu životne sredine i Komitetu za poljoprivredu.

Aktivni je član Zapadnog kokusa Senata koji čine senatori zapadnih i ruralnih država posvećeni unapređivanju savezne politike u domenu zaštite životne sredine i poljoprivrede. Prvi put je izabran za senatora 1998, a pre toga bio je član Senata Ajdaha (1984-1992), a zatim i član Predstavničkog doma SAD (1993-1999).

Džim Riš (R)

Džejms Elroj Riš (James Elroy Risch) je rođen 3. maja 1943. godine u Milvokiju, Viskonsin. On je senator iz Ajdaha i član Republikanske partije.

Ovo je njegov drugi mandat i trenutno je 28. senator ove države. Na ovoj funkciji se nalazi od 2009. godine. Veoma je konzervativan, pragmatičan i posvećen javnim službama. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu, a doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ajdahu. Predavao je krivično pravo na Državnom univerzitetu u Bojsiju, takođe u Ajdahu.

Pored ovoga bavio se i advokaturom, i veoma brzo je postao milioner i jedan od najuspešnijih advokata u Ajdahu. Bio je član senatskih komiteta za mala preduzeća i preduzetništvo i tu je doneo nekoliko inicijativa za poboljšanje sajber-bezbednosti malih preduzeća, smanjenje birokratije i propisa i poboljšanje pristupa kapitalu malim preduzećima. Trenutno je na čelu Komiteta za spoljne odnose, a interese Ajdaha zastupa i u Komitetu za energetiku i prirodne resurse.

Tokom kratkog mandata kao guverner Ajdaha smanjio je porez na imovinu za 20% i sproveo niz inicijativa u sprovođenju racionalizovane i efikasne vlade i administracije širom države. Dva puta je biran za zamenika guvernera, tada je i stekao reputaciju zagovornika pametnog ekonomskog razvoja.