Ajova

Čak Grasli (R)

Čarls Ernest Grasli (Charles Ernest Grassley) je stariji senator iz Ajove. Član je Republikanske partije. Takođe je predsednik Senata pro tempore (senator koji predsedava Senatom u odsustvu potpredsednika SAD koji je nominalno predsednik Senata) od 2019. godine.

Rođen je 17. septembra 1933. godine u Nju Hartforfu, Ajovi. Za senatora je prvi put izabran 5. januara 1981. godine, a ovo mu je sedmi mandat. Diplomirao je na Državnom učiteljskom koledžu u Ajovi, a zatim magistrirao političke nauke na Univerzitetu u Ajovi. Zanimljivo je da je 1991. godine bio jedan od dva republikanca koji su glasali protiv međunarodnog saveza za isterivanje Iraka iz Kuvajta.

Bio je jedan od 26 senatora koji su 2010. glasali protiv ratifikacije New START-a – sporazuma o smanjenju nuklearnog oružja između SAD i Ruske federacije. Član je Komteta za poljoprivredu ishranu i šumarstvo; predsednik je Komiteta za finansije. Takođe, član je Komiteta za pravosuđe i Komiteta za budžet.

Džoni Ernst (R)

Džoni Kej Ernst (Joni Kay Ernst) je senatorka iz Ajove. Članica je Republikanske partije. Ona je potpredsednica Republičke konferencije Senata. Rođena je 1. jula 1970. godine u  Red Ouku, Ajovi.

Diplomirala je na Univerzitetu u Ajovi. Pre nego što je postala senatorka 2015. godine, služila je vojsku više od 23 godine. Ernst je prva žena veteranka izabrana da služi u Senatu. Članica je 5 komiteta: za oružane snage; poljoprivredu ishranu i šumarstvo; životnu sredinu i javne radove; sudstvo; mala preduzeća i preduzetništvo.

Usredsređena je na rast ekonomije, efikasnost vlade, smanjivanje oporezivanja. Protivi se abortusu i ne smatra klimatske promene jednim od važnih problema. Govorila je na ovogodišnjoj Republikanskoj nacionalnoj konvenciji i smatra se saveznicom predsednika Donalda Trampa.