Alabama

Tomas Tubervil (R)

Tomas Holi Tubervil (Thomas Hawley Tuberville) je član Republikanske partije i senator Alabame od 2021. godine. Rođen je 18. septembra 1954. godine u Kamdenu u državi Arkanzas, gde je proveo prvi deo svog života. Završio je srednju školu Harmoni Grov (Harmony Grove) u istom mestu 1972. godine.  Potom je pohađao Univerzitet Južni Arkansas.

Penzionisani je fudbalski trener i bivši igrač američkog fudbala. Tubervil je 2004. godine dobio nagrade Valter Kamp (Walter Camp) i Ber Brajant (Bear Bryant) za trenera godine, u kojoj je Auburn osvojio titulu Jugoistočne konferencije i  Šugar Boul (Sugar Bowl). Godine 2008. primljen je u Sportsku kuću slavnih Univerziteta Južni Arkansas. Jedini je trener u istoriji američkog fudbala u Auburnu koji je šest puta uzastopno pobedio državnog rivala Alabamu. Tjubervil je 2015. bio predsednik Udruženja trenera američkog fudbala. Tokom 2017. godine radio je za ESPN kao analitičar američkog koledž fudbala.

U avgustu 2018. Tjubervil se preselio sa Floride u Alabamu sa namerom da se kandiduje za američki Senat 2020. U aprilu 2019. najavio je i da će ući na republikansku predizbornu utakmicu za mesto u Senatu 2020. godine, na kome se nalazio demokrata Dag Džouns (Doug Jones). Usko je sarađivao sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Konačno, 14. jula 2020. pobedio je u republikanskoj nominaciji, nadmašivši bivšeg senatora i državnog tužioca Džefa Sešnsa (Jeffa Sessions), da bi 3. novembra Tubervil  pobedio na opštim izborima.

U januaru 2021. pridružio se grupi republikanskih senatora u neuspešnom naporu da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, a 6. januara Tubervil je glasao za predlog ponovnog prebrojavanja izbornih glasova u Arizoni i Pensilvaniji, koji je Senat odbio.

Ričard Šelbi (R)

Ričard Krejg Šelbi (Richard Craig Shelby) je republikanski senator iz Alabama. Šelbi je prvi put izabran za senatora 1986. Svoju partijsku pripadnost, prebacio je iz Demokratske Partije u Republikansku 1994. godine.

Šelbi je rođen 1934. u Birmingemu, Alabama. Diplomirao je 1957 godine na Univerzitetu u Alabami. Nakon osnovnih studija pohađao je Pravni fakultet u Birmingemu, gde je 1961. stekao zvanje doktora.

Od 1979. do 1987.služio je u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država. Pre toga, bio je deo državnog Senata Alabame. Od 1987, Šelbi drži poziciju senatora Alabame, uprkos činjenici da je promenio stranku.

Šelbi se nalazi na čelu Odbora za aproprijacije Senata, zalaže se za paušalni porez i podržao je zakone o smanjenju poreza Bušove administracije. Kao jedan od glavnih razloga, zbog kojih je postao republikanac, navodi neslaganja sa demokratama oko poreske politike. On karakteriše demokrate kao previše sklone povećanju poreza.

Šelbi je pobedio na ponovnim izborima 2016. kada je ubedljivo pobedio demokratu Roja Kramptona. Njegovo mesto u Senatu, kao konzervativnog zakonodavca iz jedne od konzervativnijih saveznih država se generalno smatra bezbednim.