Aljaska

Liza Murkovski (R)

Liza En Murkovski (Lisa Ann Murkowski) je članica Republikanske partije i šezdesettrogodisnja senatorka sa Aljaske. Diplomirala je ekonomiju 1980. na Univerzitetu Džordžtaun, iste godine kada je njen otac zauzeo mesto u američkom Senatu. Doktorirala je 1985. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Vilamet.

Rođena 1957. u Kečikanu, tada još uvek teritorija Aljaske, Murkovski je ćerka bivšeg američkog senatora i guvernera Aljaske, Frenka Murkovskog. Pre imenovanja u Senat, služila je u Predstavničkom domu Aljaske, gde je vremenom izabrana za liderku republikanaca. U Senat SAD imenovao ju je otac, koji je podneo ostavku na to mesto u decembru 2002. godine, kako bi postao guverner. Od 2002. do danas, Murkovski se nalazi na poziciji senatorke.

Ono sto svakako čini ovu senatorku posebnom, jeste činjenica da je ona, jedina koja je u prethodnih 60 godina uspela da pobedi na izborima za Senat kao ,,Write in Candidate”  (kandidat koji nije na glasačkom listiću već mu/joj birači dopišu ime), nakon prethodnog poraza od Džoa Milera na unutarstranačkim izborima. Pre Senata, radial je kao advokat Ankoridžu.

Za Murkovski se moze reći da je umerena republikanka, koja je kritikovala predsednika Trampa po mnogim pitanjima. Zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, 2018. godine glasala je protiv Breta Kavanoa, Trampovog kandidata za Vrhovni sud. U prilog tome ide i činjenica da se pridruživala demokratama u određenim segmentima politike, kao na primer, po pitanju finansiranja organizacije Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) koja podržava abortus.

Den Saliven (R)

Danijel Skot Saliven (Daniel Scott Sullivan) je član Republikanske partije i senator sa Aljaske od 2014. godine koga ove godine očekuju izbori za drugi mandate.

Rođen je 1964. u Fervju parku, Ohajo (Fairview Park, Ohio). Stekao je diplomu osnovnih studija iz ekonomije na Univerzitetu Harvard, a zatim i diplomu mastera i doktora prava na Univerzitetu Džordžtaun. Po završetku studija, pridružio se mornaričkom korpusu Sjedinjenih Država 1993. godine. Prešao je iz aktivne službe u rezerve 1997. godine kao pešadijski i izviđački oficir.

Radio je kao poverenik za prirodne resurse na Aljasci, kojeg je u decembru 2010. imenovao guverner Šon Parnel. Jednoglasno ga je potvrdilo zakonodavno telo Aljaske, sledećeg aprila. Na ovoj funkciji bio je sve do 2013. godine.

Salivan je ulogu senatora preuzeo 3. januara 2015. i njegov trenutni mandat, završava se 3. januara 2021. U prethodnih 5 godina, Salivan se zalagao za predloge kao što su: nepobitno pravo na posed oružja, zabrana abortusa, smrtna kazna za ubistvo pripadnika policije, i podizanje zida na granici sa Meksikom. Poznat je po anti-LGBT stavovima i ne podržava istopolne brakove, dok sa druge strane pruža podršku legalizaciji marihuane, braneći pravo država na individualnu odluku.