Arizona

Kirsten Sinema (D)

Kirsten Li Sinema (Kyrsten Lea Sinema) je članica Demokratske partije i senatorka iz Arizone, koja je ušla u Senat 2019. godine.

Ona je svoju političku karijeru započela u Zelenoj partiji Arizone, pre nego što se pridružila demokratama. 2005. godine je izabrana u Predstavnički dom savezne države Arizona, u kojem se nalazila do 2010. godine, dok nije postala članica Senata Arizone. Sa te funkcije je podnela ostavku posle nepune dve godine kako bi se kandidovala za Predstavnički dom američkog Kongresa. Od 3. januara 2013. godine u tri uzastopna mandata predstavljala je 9. okrug Arizone u Predstavničkom domu.

Kirsten Sinema je, nakon pobede na izborima 2018. godine nad republikankom Martom Meksali, postala u svojoj 43. godini senatorka, postavši tako prva deklarisana biseksualka i druga LGBT osoba na toj poziciji. Prema političkim stavovima, svrstava se u umereni levi centar u okviru Demokratske partije.

Zanimljivo, istorijat njenog glasanja u Predstavničkom domu i Senatu u periodu od izbora Donalda Trampa (Republikanska partija) za predsednika Sjedinjenih Država pokazuje da se složila sa njegovim političkim pozicijama u preko 50% slučajeva.

Mark Keli (D)

Mark Edvard Keli (Mark Edward Kelly) je član Demokratske partije i senator Arizone od 2. decembra 2020. Na ovu funkciju izabran je na specijalnim izborima 2020. porazivši dotadašnju senatorku Martu Meksali, postavljenu na to mesto početkom 2019. kao zamena za senatora Džona Mekejna koji je preminuo avgusta 2018. S obzirom da se 2020. radilo o specijalnim izborima, Kelijev mandat traje do 2022. kada će imati priliku da osvoji puni šestogodišnji mandat.

Keli je rođen 21. februara 1964. u gradu Orindž, Nju Džerzi. Školovao se na Američkoj akademiji za trgovačku mornaricu gde je 1994. stekao master diplomu u aeronautičkom inženjerstvu. Decembra 1987. postao je vojni pilot, a 1991. je učestvovao u Zalivskom ratu. Za svoju službu tokom Zalivskog rata i u mornarici uopšte, Keli je dobio brojna odlikovanja. NASA je 1996. izabrala Marka i njegovog brata blizanca Skota Kelija za pilote koji mogu da upravljaju spejs-šatlom. U narednim godinama, Keli je proveo dosta vremena u svemiru učestvujući u raznim misijama.

Ipak, Kelijeva supruga i tadašnja članica Predstavničkog doma iz Arizone, Gabi Gilfords, ranjena je u januaru 2011. tokom pucnjave u Tusonu, Arizona, tokom koje je ubijeno i ranjeno više ljudi. U junu 2011. Keli je odlučio da napusti mornaricu kako bi pomogao supruzi u oporavku. Od tada je napisao nekoliko knjiga i, zajedno sa Gilfords, počeo da se zalaže za strože zakone vezane za pravo na posedovanje oružja.

Keli se kandidovao za mesto senatora u februaru 2019. kao demokrata. Protivnica mu je bila Marta Meksali koja je takođe vojni veteran i bivši pilot. Trijumfom na izborima 2020, Keli je postao peti astronaut koji je služio u Senatu (prvi je bio čuveni Džon Glen). Po političkim stavovima, Keli spada u umerene demokrate i rekao je da želi da sarađuje sa članovima obe partije.