Džordžija

Džon Osof (D)

Tomas Džonatan Osof  (Thomas Jonathan Ossoff) član je Demokratske partije i na dužnost senatora Džordžije stupio je januara 2021. Rođen je 16. februara 1987. godine u Atlanti. Pre nego što je postao senator bio je producent dokumentarnog filma i bavio se istraživačkim novinarstvom.

Na izborima za Senat SAD isprva ni Džon Osof, kao ni njegov suparnik, republikanski senator Dejvid Perdu, nisu osvojili neophodnih 50% za pobedu. Ubrzo je usledio drugi izborni krug 5. januara 2021. godine, na kojima Osof odnosi tesnu pobedu za oko 1% razlike. Stupiće na dužnost zajedno sa Demokratom Rafaelom Vornokom. Osof je time postao najmlađi izabrani senator nakon Dena Niklsa 1988. godine. Prvi je Demokrata iz Džordžije izabran na puni mandat nakon Maksa Klelanda 1996., ujedno je i prvi jevrejski senator iz Džordžije.

Ideološki je pozicioniran u centru, između progresivnih i konzervativnih članova Demokratske partije. Zalaže se za pravo na abortus, legalizaciju kanabisa, učestvovanje SAD u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, kao i za besplatne testove, vakcine i lečenje virusa COVID-19. Podržava Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, poznatiji kao ,,Obamaker“. Procenjuje se da je u svojoj kampanji za Senat potrišio više finansijskih sredstava nego bilo koji prethodni kandidat u čitavoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Rafael Vornok (D)

Rafael Gamalijel Vornok (Raphael Gamaliel Warnock) je član Demokratske partije i senator Džordžije od 2021. Na tu poziciju izabran je u drugom krugu specijalnih izbora 5. januara 2021. koji su održani nakon što nijedan kandidat nije osvojio većinu u prvog krugu 3. novembra 2020. Vornok je odneo pobedu protiv senatorke Keli Lefler koja je na tu poziciju postavljena početkom 2020. nakon što se dotadašnji senator Džoni Ajzakson povukao zbog zdravstvenih problema. Pošto su izbori održani kako bi se odredilo ko će dovršiti senatorski mandat bivšeg senatora Ajzaksona, Vornok nije dobio puni šestogodišnji mandat već samo do 2022. kada će biti održani redovni izbori za njegovo senatorsko mesto.

Vornok je rođen 23. jula 1969. u Savani, Džordžija kao jedanaessto od dvanaestoro dece. Od rane mladosti se interesovao za religiju i, želeći da ide stopama Martina Lutera Kinga, pohađao je Morhaus koledž (Morehouse College) u Atlanti gde je 1991. stekao diplomu iz psihologije, a nakon toga i Bogoslovski fakultet pri Univerzitetu Kolambija u Njujorku gde je stekao i doktorsku diplomu. Tokom 90-ih bio je mlađi pastor u jednoj baptističkoj crkvi u Njujorku, a zatim i u Baltimoru, Merilend. Godine 2005. postao je glavni pastor u Ebenezir baptističkoj crkvi u Atlanti u kojoj je nekada služio i njegov heroj Martin Luter King. Kao pastor bio je politički aktivan i zalagao se za proširenje zdravstvene zaštite i ukidanje smrtne kazne. Vornok je najavio da će nastaviti službu u crkvi i kao senator.

Politički, Vornok važi za liberala. Atipično za hrišćanskog sveštenika, podržava pravo na abortus. Takođe, zalaže se za ukidanje smrtne kazne, strože zakone po pitanju nošenja oružja, proširivanje zdravstvene zaštite i prava glasa. Očekivano, naročiti fokus mu je na problemima afro-američke populacije.