Florida

Marko Rubio (R)

Marko Antonio Rubio (Marco Antonio Rubio) je senator sa Floride kubanskog porekla i član Republikanske partije. Rođen je 28. maja 1971. godine u Majamiju, Florida.

Diplomirao je političke nauke i doktorirao pravo na Univerzitetu u Floridi. Senatorsku karijeru započeo je 2010. godine. Prethodno je bio spiker Predstavničkog doma Floride, kao i profesor međunarodnih odnosa na Međunarodnom univerzitetu u Majamiju.

Godine 2015. objavio je da se neće kandidovati za novi mandat u Senatu, već da će se kandidovati za predsednika SAD. Presedničku kampanju je obustavio 2016. nakon poraza od Donalda Trampa na republikanskim unutarstranačkim izborima na Floridi. Iste godine je osvojio drugi mandat u Senatu. Rubio podržava balansiranje saveznog budžeta, dajući prednost troškovima za odbranu. Osporava naučna razmatranja o klimatskim promenama smatrajući da ljudska aktivnost nema ključnu ulogu u rastu globalnog zagrevanja.

Podržava obezbeđivanje granica zemlje od imigranata, ali, kao dete imigranata sa Kube, želi da ponudi pravni status ljudima koji su nezakonito došli u SAD. Podržao je intervencije u Iraku i Libiji i sankcije Iranu. Otvoreni je protivnik abortusa i zalaže se za promenu Obamakera uvođenjem poreskih olakšica i smanjenjem regulacije.

Nalazi se na čelu senatskog odbora za male biznise, kao i senatskog obaveštajnog odbora i, sa svojih 49 godina, smatra se budućnošću partije.

Rik Skot (R)

Ričard Lynn Skot (Richard Lynn Scott) je član Republikanske partije i senator sa Floride od januara 2019. godine. Rođen je 1. decembra 1952. godine u Blumingtonu, Ilinois. Diplomirao je poslovnu administraciju na Univerzitetu Misuri u Kanzas Sitiju i doktorirao pravo na Južnom metodističkom Univerzitetu.

Nakon služenja u američkoj mornarici, 1987. postao je partner u advokatskoj firmi i osnovao je kompaniju Columbia Hospital Corporation. Kao najveća privatna profitna zdravstvena kompanija u SAD, tokom njegovog mandata na mestu izvršnog direktora, kompanija je osuđena zbog prevara vezanih za Mediker, Medikejd i druge savezne programe. Ministarstvo pravde na kraju je kaznilo kompaniju sa 1,7 milijardi dolara, što je u to vreme bilo najveće poravnanje u oblasti zdravstvene zaštite u istoriji SAD, ali Skot nije optužen za zločin. Podneo je ostavku 1997. godine i nakon toga osnovao firme koje su se bavile zdravstvenom negom, tehnologijama i proizvodnjom. Bio je guverner Floride u periodu od 2011. do 2019. godine.

Tokom uragana Irma 2017. godine, vodio je Floridu kroz najveću masovnu evakuaciju stanovništva u istoriji SAD. Tokom njegovog mandata smanjena je nezaposlenost, kriminalna aktivnost i dugovi poreskih obveznika, a preuredivši Zakon o procesu smrtne kazne, Florida je pogubila više zatvorenika nego što je pogubljeno pod bilo kojim drugim guvernerom u istoriji te države.

Odbija naučni konsenzus oko klimatskih promena i 2018. godine se Florida suočila sa problemom zagađenja vode nakon budžetskih rezova. Prvi put je izabran u Senat 2018. tesno pobedivši dugogodišnjeg demokratskog senator Bila Nelsona.