Havaji

Mejzi Hirono (D)

Mejzi Keiko Hirono (Mazie Keiko Hirono) je američka senatorka japanskog porekla, članica Demokratske partije. Rođena je 3. novembra 1947. godine u Fukušima Prefekturi, Japan.

U periodu od 1981. do 1995. godine bila je članica Predstavničkog doma Havaja, od 1994. do 2002. godine bila je zamenica guvernera Havaja. Godine 2002. izgubila je izbore za guvernera Havaja od republikanske kandidatkinje Linde Lingl (Linda Lingle).

Od 2007. do 2013. godine bila je članica Predstavničkog doma SAD za drugi kongresni distrikt Havaja. Ona je prva izabrana žena senator sa Havaja, prva žena senator poreklom iz Azije, prvi senator rođen u Japanu, prvi senator budista i treća žena iz Havaja kao članica Predstavničkog doma. Diplomirala je psihologiju na Univerzitetu na Havajima u Manoi i doktorirala pravo na Univerzitetu Džordžtaun.

Svoju karijeru u Senatu započela je 2012. godine i od tada zastupa liberalne stavove. Podržava pravo žena na abortus, zalaže se za zabranu prodaje oružja, glasala je protiv ukidanja Obamakera.

Brajan Šac (D)

Brajan Emanuel Šac (Brian Emanuel Schatz) je američki senator i član Demokratske partije. Rođen je 20. oktobra 1972. godine u An Arboru, Mičigen.

Na mestu senator sa Havaja nalazi se od 2012. godine. U periodu od 1998. do 2006. godine bio je član Predstavničkog doma Havaja, a od 2008. do 2010. predsedavajući Demokratske partije Havaja. Bio je zamenik guvernera Havaja od 2010. do 2012. godine. Diplomirao je filozofiju na Pomona koledžu u Kaliforniji.

Podržao je kandidaturu Baraka Obame za predsednika. Zalažući se za progresivne stavove, ima veliki uticaj na ostale kolege demokrate u Senatu. Zalaže se za donošenje zakona o bezbednosti i prodaji oružja, podržava istopolne brakove, insistira na borbi protiv klimatskih promena, podstiče i ohrabruje razvoj turizma na Havajima.