Ilinois

Dik Durbin (D)

Ričard Džozef Durbin (Richard Joseph Durbin) je senator iz Ilionis i član Demokratske partije. Durbin je rođen 21. novembra 1944. godine u Istočnom Sent Luisu, Ilionis.

Završio je školu za spoljne poslove i pravo na Univerzitetu Džordžtaun.Vrši funkciju demokratskog biča u Senata i drugi je po rangu među demokratama u gornjem domu Kongresa iza lidera Čaka Šumera. Za senatora je prvi put biran 5. novembra 1995. godine – od tada je ponovno izabran 3 puta: 2002, 2008 i 2014. godine.

Član je Komiteta za pravosuđe, Komiteta za aproprijacije i Komiteta za pravila i administraciju. Jedan je od najliberalnijih članova Kongresa. Evidencija njegovog glasanja je veoma slična vrednostima Demokratske partije što ima veze sa njegovom funkcijom biča kojom podseća druge članove partije da se drže vrednosti iste. Takođe, senator Durbin je poznat po izvrsnim debatama i nosi titulu jednog od najboljih debatera.

Do 1989. godine je imao negativno mišljenje o legalizaciji abortusa, međutim sada se itekako zalaže za to što pokazuje jedna od njegovih izjava na tu temu gde je rekao da glavnu odluku treba da donese žena, njen lekar i savest. Takođe, zagovornik je i reforme krivičnog pravosuđa koja bi trebalo da dovede do zaštite dostojanstva žena zatvorenica.

Tami Dakvort (D)

Lada Tami Dakvort (Ladda Tammy Duckworth) je senatorka iz Ilionis. Članica je Demokratske partije. Dakvort je rođena 12. marta 1968. godine u Bangoku na Tajlandu.

Školovala se na Havajskom univerzitetu i Univerzitetu Džordž Vašington. Služila je kao pilot američke vojske 2004. godine u Iraku. Nakon što je avion pogođen, zadobila je teške povrede i postala invalid. Međutim, ni to je nije sprečilo da ostane u Nacionalnoj gardi Ilionisa do 2014. godine kada se penzionisala i povukla u službu potpukovnika.

Jedna je od tri Amerikanke azijskog porekla koja je služila u Senatu, uz Kamale Haris i Mejzi Hirono. Izabrana je u Senat 2016. nakon što je u dva mandata predstavljala osmi kongresni okrug države Ilionis u Predstavničkom domu SAD. U Senatu se zalaže za otvaranje novih radnih mesta, poboljšavanje infrastrukture, zaštitu životne sredine, pristupačnost obrazovanja i onim marginalizovanim grupama i pomoć malim preduzećima.

Ona se nalazi u nekoliko komiteta: Komitet za oružane snage, Komitet za životnu sredinu i javne radove, Komitet za trgovinu, nauku i transport i Komitet za mala preduzeća i preduzetništvo.