Kolorado – Kori Gardner u borbi za očuvanje republikanskog Senata

Prema proklamaciji predsednika SAD Julisiza Simpsona Granta, Kolorado je 1876. godine postala 38. američka država, danas osma po veličini teritorije. Locirana u zapadnom delu SAD, svoju ekonomiju je prvenstveno bazirala na rudarstvu i poljoprivredi, a danas pored tih delatnosti preovladava i uslužna industrija, pružanje medicinskih usluga, izdavaštvo i prehrambena proizvodnja.

Neka od najpoznatijih mesta u Koloradu su Nacionalni park „Rocky mountain“, grad Aspen u kom se nalaze vrhunski ski centri, popularna turistička destinacija Kolorado Springs u kom je jedno vreme boravio Nikola Tesla, i istraživao visokonaponsku energiju.

Prema popisu iz 2015. godine Kolorado broji nešto više od 5 miliona stanovnika, glavni grad države je Denver i on je najnaseljeniji. Pre ujedinjenja sa Amerikom, teritoriju Kolorada naseljavali su američki domorodci, ali zbog otkrića zlata populacija je ubrzano počela da raste i menja demografski identitet. Danas u Koloradu živi svega jedan posto Američkih Indijanaca, ali znatan udeo čine Latinoamerikanci, oko 20%.

Interesantno je da je na izborima 2018. godine država Kolorado izabrala svog prvog guvernera koji se deklariše kao homoseksualac. Njegovo ime je Džared Polis, pripada demokratama, i prvi je roditelj homoseksualac u Kongresu. Marta ove godine zvanično je ratifikovao zakon o ukidanju smrtne kazne u Koloradu.

Trenutna situacija u Senatu je takva da većinu čine Republikanci sa 53 mesta, dok Demokrate imaju 45 mesta, plus dva nezavisna senatora. Izborna trka je u jeku, a napetost raste iz dana u dan, do 3. novembra kada su zakazani izbori.

Kori Gardner – Republikanska stranka

Sadašnji predstavnik Kolorada u Senatu, ali i jedan od kandidata na predstojećim izborima je republikanac Kori Gardner. Iako se u skoro 90% slučajeva tokom glasanja slagao sa stavovima predsednika Donalda Trampa, čini se da ovaj senator pokušava da smanji veze sa Trampom, a među prvim republikancima zalagao se i za drugu rundu pomoći pogođenima koronavirusom.

On se protivi Zakonu o zaštiti pacijenata i pristupačnoj nezi (poznatije kao Obamaker) te se i zalaže za njegovo ukidanje. Prema podacima iz 2010. protivi se istopolnim brakovima, ali je nakon što su istopolni brakovi legalizovani nakon presude Vrhovnog suda u slučaju Obergefell v. Hodges rekao da „moramo poštovati odluku suda“. Podržava legalizovanu marihuanu u medicinske svrhe.

Po pitanju zaštite životne sredine, veruje da se klimatske promene događaju i radio je na više programa i zakona, a jedan od njih ove godine je potpisao i sam predsednik SAD, „Great American Outdoors Act“. Takođe ističe da se protivi kontroli oružja i smatra da se akcija sprečavanja oružanog nasilja ne može sprečiti kršenjem Ustava. Tokom 2019. godine Gardner je bio jedan od osmorice senatora koji su se zalagali za zakon o dvotrećinskom odobrenju Senata, putem kog je predsednik Tramp sprečen da povuče SAD iz NATO-a. Po pitanju imigranta, kritikuje Trampov rigorozan stav, smatra da treba povećati sigurnost na graničnim prelazima i reformisati program za radnike koji nisu državljani SAD.

Džon Hikenluper – Demokratska stranka

Drugi kandidat je demokrata, bivši gradonačelnik Denvera (2003-2011) i bivši guverner Kolorada (2011-2019), Džon Hikenluper, koji je ove godine bio i kandidat na unutarstranačkim izborima Demokratske partije.

Čini se da mu je kratka predsednička kampanja pomogla da poveća svoju vidljivost s obzirom da je za manje od tri meseca uspeo za svoju kampanju da prikupi 3,7 miliona dolara, što predstavlja rekord za kandidata u fazi pred izbore. Hikenluper smatra da ekonomija treba da bude inovativna, inkluzivna i neposredna, pogotovo usled posledica koronavirusa, zalaže se za radničke porodice, mala preduzeća, jačanje sindikata i ističe da će ih poštena i otvorena trgovina učiniti sigurnijim i uspešnijim.

Po pitanju naoružanja zalaže se za veću kontrolu, podržao je nacrt zakona o „Crvenoj zastavi“ koji bi sudijama omogućio da privremeno ograniče pristup oružju onima koji predstavljaju rizik po sebe i druge. Podržava gej brakove i prava LGBTQ zajednice. Zalaže se za očuvanje životne sredine i pridružio se još desetak država koje su odlučile da se pridržavaju ciljeva sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama nakon što je predsednik Tramp objavio da SAD napuštaju sporazum.

Njegova administracija stvorila je prve propise koje su naftne i gasne kompanije u obavezi da poštuju a tiču se kontrole metana. Denver je 2006. godine među prvima legalizovao marihuanu u medicinske svrhe, Hikenluper je u početku isticao da se ne slaže sa time ali da je spreman da podrži narod u svojoj odluci, međutim zakoni su funkcionisali a on je 2016. godine bar delimično promenio mišljenje i rekao da bi to moglo da funkcioniše. Zalaže se za implementaciju Obamakera i proširenje Medikejda u Koloradu. Smatra da je imigrantska politika razdvajanja porodica okrutna i da je potrebna celokupna evaluacija imigrantskih zakona.

Kolorado je jedna od država u kojima se smatra da su ishodi na izborima gotovo uvek neizvesni. Prema trenutnim anketama prednost bivšeg guvernera Hikenlupera varira od 5 do 10%. Interesantno je da je Nezavisna etička komisija u junu 2020. godine kaznila Hikenlupera zbog toga što je dva puta prekršio zabranu primanja poklona dok je bio guverner, pa ipak na osnovu istraživanja, izgleda da građani imaju poverenja u njega.