Izbori u Minesoti – može li „Mini Tramp“ da sruši progresivce?

Država Srednjeg Zapada poznata po hladnom vremenu i više od 10,000 jezera, Minesota je ove godine i mesto izbora za poziciju u Senatu. Minesota je dala dva američka potpredsednika – Hjuberta Hamfrija (1965) i Voltera Mondejla (197-1981) – obojica demokrate i bivši senatori. Pored njih, političari kao što su Frenk Kelog, državni sekretar (1925-1929) i jedan od autora poznatog Brian – Kelogovog pakta iz 1928, senatorka i bivša kandidatkinja za demokratsku nominaciju za izbore 2020, Ejmi Klobučar i bivši guverner i rvač, a danas svetski poznat teoretičar zavera, Džesi Ventura, su najprepoznatljivije političke ličnosti Minesote u američkoj javnosti.

Ovogodišnji kandidati su trenutna senatorka, demokrata Tina Smit, postavljena 2018, i Džejson Luis, bivši republikanski kongresmen (2017-2019) i radio voditelj, poznat i kao Mini Tramp.

Tina Smit – Demokratska stranka

Usled ozbiljnih ekonomskih problema izazvanih pandemijom virusa korona, teme ekonomskog oporavka će imati primaran značaj. Tina Smit, kao predstavnica progresivnije struje demokrata, smatra da su neophodna veća davanja ugroženim građanima i malim preduzećima u vidu finansijske pomoći države, odlaganja izdataka kao što su naplate kredita i pojedinih poreza državi.

U kategoriju ugroženih građana spadaju najpre radnici koji su izgubili posao i građani koji imaju problema sa plaćanjem kredita i stanarina. Još jedna od glavnih teza njenog ekonoskog plana je i smanjivanje razlika u prihodima između muškaraca i žena, ali i između različitih rasa. Sa druge strane, Džejson Luis se bori za smanjivanje državnih izdataka kroz umanjivanje troškova socijalnih davanja. Takođe se protivio i zatvaranju države tokom pandemije pod parolom „Dosta je bilo“ smatrajući takve mere prestrogim i ne mnogo korisnim po zdravlje građana, a  u isto vreme katastrofalnim po privredu Minesote.

Još jedna važna tema koja je sporna već mnogo godina, a čije je rešavanje postalo kritično sa pojavom COVID-19 virusa je zdravstvo. Trenutna senatorka zastupa stav da je zdravstvena zaštita pravo koje se mora garantovati građanima Sjedinjenih Država. Pored želje da poveća stepen zaštite za građane Minesote, tu je i plan za snižavanje cena lekova koji se dobijaju na recept kao i podsticaji za otvaranje fabrika koje bi obnovile farmaceutsku privredu na Srednjem zapadu.

Džejson Luis – Republikanska stranka

Potpuno suprotnog mišljenja je Luis koji se uporno protivi svakom pokušaju daljeg reformisanja zdravstvenog sistema koje bi išlo u pravcu proširivanja Obamacare zakona, ali se sa druge strane takođe zalaže za stvaranje lanaca fabrika lekova koje bi umanjile zavistnost SAD-a od uvoza strateški važne robe, pre svega iz Kine.

Još jedno pitanje koje je postalo aktuelno koje je potreslo američku politiku i društvo, a  upravo je poteklo iz Minesote ubistvom Džordža Flojda, je pitanje rasizma i odgovornosti policije. Na okupljanju svojih pristalica u Ročesteru, Luis je istakao da je on kandidat „reda i zakon“ (Law and order), promovišući ideju da je upotreba sile od strane policajaca u takvim situacijama potpuno opravdana i da bi skupove koji se javljaju u gradovima kao što je Portland trebalo rasterati policijskim snagama.

Po njegovom mišljenju, obični građani ne razumeju situacije u kojima se snage reda i mira nalaze svakodnevno i zato javnost ne treba da osuđuje njihove postupke. Tina Smit se, kao članica pojedinih odbora i kandidatkinja za senatorku, istakla u osudi postupaka policajaca i po njenom mišljenju, neophodna je reforma policije. Zajedno sa drugim kongresmenima i senatorima, ona je podržala rezoluciju kojom se osuđuje policijsko nasilje i kojom se pozivaju i drugi da se pokrene inicijativa o promenama u radu policije.

Veliki problem za ovu državu Srednjeg zapada zbog ekstenzivne upotrebe prirodnih resursa je pitanje zaštite životne sredine. I na ovom polju postoje potpuno suprotna mišljenja u protivničkim taborima i različiti imperativi – „plavi“ daju prednost ekologiji, „crveni“ ekonomiji.  Sa jedne strane, demokratska kandidatkinja promoviše ideju o stoprocentnoj zelenoj energiji do kraja veka zajedno sa planom o zaštiti vodenih tokova.

Sa druge strane, republikanski kandidat se u potpunosti protivi ovakvim merama – sa jedne strane smatra da zelena energija postavlja Minesotu u podređen položaj u odnosu na druge savezne države koje nemaju takve planove, dok sa druge dodaje da  „prevelika zaštita vodenih tokova ostavlja poljoprivrednike na cedilu i bez zaštite države“. Još jedna od mera koja bi mogla uticati na životnu sredinu jeste i ukidanje poreza kojima su opterećeni poljoprivredinci, a koji se odnose na zaštitu okoline.

Okršaj Smitove i Luisa se ne ogleda samo u različitim stavovima koje imaju u svojim programima već i u prepucavanju i vređanju koje se sa predsedničke kampanje prelilo i na senatorsku. Sukob između dve strane ima i ličnu dimenziju. Naime, republikanski kandidat, vrlo blizak predsedniku Donaldu Trampu, neretko upućuje teške reči na račun druge strane. Tina Smit je okarakterisana od strane Luisa kao jedna od najbližih saradnica „Odreda“ (The Squad) odnosno grupe uticajnih progresivnih žena u Kongresu (Aleksandrija Okasio – Kortez, Ilhan Omar, Ajana Presli i Rašida Tlaib) i koje, prema navodima raznih republikanaca pa i samog predsednika, vode SAD u „uništenje, haos i komunizam“.

Toliko se daleko išlo da i u paroli na zvaničnom sajtu Džejsona Luisa u rubrici gde se donira novac nalazi rečenica „Imperativ je da se pobedi Ilhan Omar, Nensi Pelosi i ne-radim-ništa – Tina. Vreme je da povratimo Minesotu. Doniraj“. Ipak ni druga strana u ovom ratu rečima nije ostala dužna – Džejson Luis je okarakterisan kao Mali Tramp, političar koji zarad jeftinih političkih poena najavljuje apokalipsu ako on ne dođe na vlast. Čak su kao oružje protiv republikanaca puštani i snimci govora Luisa o pitanju pomoći poljoprivrednicima iz 1998. godine kako bi ova društvena grupa, koja tradicionalno glasa za republikance, bila odvučena od njih.

Minesota je demokratska tvrđava kada su u pitanju predsednički izbori sa tradicijom od skoro pola veka pobeđivanja, ali ta tradicija ne važi i za senatorske izbore. Republikanci su uspevali da preuzmu senatorska mesta, ali FiveThirtyEight im trenutno ne daje preterane nade za radovanje – prednost Smitove se kreće od 7% do 10%, iako su ranije ankete koje prikazuje RealClearPolitics pokazivale tešnju trku. Ipak, tesan poraz republikanaca u Minesoti 2016. godine i želja predsednika da preotme ovu državu slanjem svih dostupnih članova štaba kako bi unapredili i proširili kampanju mogli bi učiniti izbore vrlo neizvesnim i na senatorskom i na predsedničkom nivou.