Izbori u Severnoj Karolini – Postaje li Severna Karolina „ljubičasta“?

Severna Karolina je jedna od saveznih država koja je nalazi na jugoistoku Sjedinjenih Država. Graniči se na Virđinijom na severu, Džordžijom i Južnom Karolinom na jugu i Tenesijem na zapadu. Severna Karolina je 28. država po površini, ali je zato deveta po broju stanovnika, što pokazuje njenu političku težinu jer nosi petnaest glasova u elektorskom koledžu, što nije zanemarljiv broj. Glavni grad Severne Karoline je Rali (Raleigh), dok je najveći Šarlot (Charlotte) koji je poznat kao kulturno i ekonomsko središte ove države.

Severna Karolina je osnovana kao kraljevska kolonija 1729. godine i jedna je od prvobitnih trinaest kolonija. Ime je dobila u čast engleskog kralja Čarlsa Prvog, a svoj sadašnji naziv je stekla 21. novembra 1789. godine kada je kao dvanaesta država ratifikovala Ustav Sjedinjenih Država.

Uoči Američkog građanskog rata, Severna Karoline je 20. maja 1861. godine proglasila otcepljenje od Unije, postavši poslednja od jedanaest država koje su se pridružile državama Konfederacije. Danas je Severna Karolina jedna od država koja beleži porast broja stanovnika, a poznata je i kao dom dva najčuvenija tima u koledž košarci – Djuka i Severne Karoline, kao i izuzetno popularnog šampionata trkačkih automobila NASCAR.

Ove godine, pored predsedničkih, u Severnoj Karolini održavaju se i izbori za Senat. Dvojica glavnih kandidata su trenutni senator, Tom Tilis, republikanac, koji je na toj funkciji od 2014. i izazivač iz demokratske partije, demokrata Kal Kaningem.

Tom Tilis – Republikanska stranka

Sadašnji predstavnik Severne Karoline, a ujedno i jedan od ovogodišnjih kandidata na izborima jeste republikanac Tom Tilis. Na mesto senatora je izabran 2014. godine, nakon osmogodišnjeg službovanja u Predstavničkom domu Severne Karoline, čiji je bio i spiker od 2011. do 2015.

Na unutarstranačkim izborima u okviru svoju partije izabran je kao kandidat za senatora 3. marta ove godine. Prema magazinu Politico, Tilis je „započeo Trampovu eru pregovarajući sa demokratama o imigraciji i koautorstvu zakona kako bi se zaštitio specijalni savetnik Robert Maler“. Tilis se u početku protivio Trampovoj agendi o gradnji famoznog zida na granici sa Meksikom, ali je vremenom promenio mišljenje i sve više se po ovom i drugim pitanjima pribliožio Trampu.

Po pitanju abortusa Tilis je u početku bio radikalno protiv, međutim kasnije je ublažio svoje stavove. Što se tiče ekonomskih pitanja Tilis se 2014. godine usprotivio povećanju savezne minimalne zarade i odbio je da komentariše njeno povećanje u Severnoj Karolini, kako bi ostao dosledan svojim idejama iz 2010. godine. Dodatno, Tilis je januara 2018. godine bio jedan od 36 republikanskih senatora koji su poslali Trampu pismo u kome su zahtevali očuvanje Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Po pitanju klimatskih promena Tilis je 2014. izjavio da ih poriče.

Međutim vremenom je korigovao svoj stav priznavši da se klimatske promene dešavaju, ali bez konkretnog odgovora o umešanosti ljudskog faktora. Jedan je od jakih protivnika Zakona o zaštiti pacijenata i pristupačnoj nezi (ACA). Po pitanju imigracije Tilis se u poslednjih nekoliko godina dosta približio Trampovim stavovima po pitanju imigracije, za razliku od pre nekoliko godina kada je bio blažeg stava po ovom pitanju. U globalu, možemo konstatovati da se Tilis slaže u velikoj meri sa Donaldom Trampom što potvrđuju podaci poratala FiveThirtyEight koji kažu da je Tilis u 93% slučajeva slaže ili naginje ka „trampovskim“ idejama i stavovima. U tom duhu, podržao je Trampovu nominaciju sudije Ejmi Koni Baret za sudiju Vrhovnog suda.

Džejms Kanigem – Demokratska stranka

Drugi kandidat je demokrata, Džejms Kalvin „Kal“ Kanigem, američki advokat, političar i penzionisani oficir koji je bio član Senata Severne Karoline iz 23. okruga od 2001. do 2003. godine. 2010. godine vodio je kampanju za senatorsku mesto koja je prošla neuspešno. Međutim, ove godine je na unutarstranačkim izborima 3. marta izabran kao kandidat Demokratske stranke za senatorsko mesto u ovoj državi.

Kanigem podržava Zakon o zaštiti pacijenata i pristupačnoj nezi, i pozvao je na proširenje programa Madicaid u  Severnoj Karolini, kao i na mogućnost javnog zdravstvenog osiguranja. Takođe, zalaže se za veće poreze za bogate kako bi se smanjila nejednakost, a i za neka ograničenja po pitanju posedovanja oružja. Protivi se Novom zelenom dogovoru (Green New Deal), ali podržava investicije koje su usmerene na stvaranje novih radnih mesta i smanjenje emisije ugljenika.. Podržava sveobuhvatnu imigracionu reformu koja bi imala stroga pravila, ali i put ka državljanstvu za ilegalne imigrante. Dodatno, Kanigem je za ponovno pridruživanje u Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Prema podacima sa poratal FiveThirtyEight iz septembra meseca konstantno primećujemo prednost demokratskog kandidata od 5% što ne nije zanemarljiva brojka. Ono što je sigurno je da će se republikanci boriti da zadrže ovo mesto što pokazuju i česte posete predsednika Trampa ovj državi tokom kampanje.

Trenutno, oba senatora iz ove države su republikanci, međutim treba imati razloga za delimičnu brigu iz dva razloga. Prvi razlog jeste već pomenuta prednost Kanigema u odnosu na Tilisa, dok bi drugi bila činjenica da je guverner ove države od 2017. godine Roj Kuper, pripadnik demokratske stranke. Njegovim dolaskom na guvernersko mesto ova država je postala „ljubičasta“, a Kanigemovom potencijalnom pobedom bismo mogli da pričamo o „plavljenu“ ove bar za sada crvene države.