Južna Dakota

Džon Tun (R)

Džon Tun (John Thune) je republikanski senator od 2005. godine. Godinu dana kasnije je zauzeo poziciju zamenika biča. Šef političkog komiteta republikanaca postaje 2009, a bič većine od 2019. godine. Time je postao najviše pozicionirani građanin Južne Dakote u strukturama Republikanske stranke u čitavoj njenoj istoriji.

Zajedno sa drugim republikanskim senatorima protivio se New Green Deal-u, a takođe je podržao i zakon protiv bojkota izraelske robe 2017. godine kojim se onemogućilo sklapanje ugovora između saveznih država i onih trgovinskih partnera koji bojkotuju izraelsku robu. Tim zakonom je takođe kriminalizovan bojkot jevrejske robe.

Borio se i za čvršći stav prema Rusiji i Iranu zbog podrške Bašaru el Asadu u Sirijskom građanskom ratu, a takođe je bio i jedan od članova grupe koja je apelovala kod predsednika 2018. godine da se američke trupe koje se ne bore protiv Al Kaide povuku iz Jemena. Protivi se imigracijama i istopolnim brakovima.

Majk Raunds (R)

Majk Raunds (Mike Rounds) je republikanski senator od 2015. godine. Vršio je funkciju senatora u Senatu Južne Dakote od 1991. do 2001. godine, a nakon toga, 2003. godine, postaje guverner ove države i na toj poziciji se zadržao do 2011.

Jedan je od 22 senatora koja su poslala pismo predsedniku Donaldu Trampu sa molbom da se povuče iz Pariskog sporazuma. Takođe je podržao i zakon protiv bojkota izraelske robe 2017. godine kojim se onemogućilo sklapanje ugovora između saveznih država i onih trgovinskih partnera koji bojkotuju izraelsku robu. Tim zakonom je takođe kriminalizovan bojkot jevrejske robe. Učestvovao je sa još 46 republikanskih senatora u slanju kontroverznog pisma direktno iranskom rukovodstvu koje se ticalo nuklearnog sporazuma predsednika Baraka Obame i Irana.

Pored toga, podržao je svojevremeno donošenje zakona o zabrani abortusa osim u situacijama kada je ugrožen život majke. Ovaj zakon je u Južnoj Dakoti naišao na veliki otpor i bio je povučen nakon referenduma. Takođe je bio i veliki oponent donošenja zakona o zdravstvenoj zaštiti u vreme Obamine administracije (Obamacare).