Kalifornija

Dajan Fajnstajn (D)

Dajan Goldman Berman Fajnstajn (Dianne Goldman Berman Feinstein) je članica Demokratske partije. Za senatorku je prvi put izabrana davne 1992. godine, nakon čega je još pet puta reizabrana – poslednji put na izborima 6. novembra 2018. godine, što znači da joj trenutni mandat ističe 3. januara 2025.

Ona je danas najstarija američka senatorka. Fajnstajn je svoju političku karijeru započela ranih 70-ih godina, da bi 1978. godine došla na poziciju gradonačelnice San Franciska, na kojoj će provesti čitavu deceniju. Nakon neuspešne trke za guvernerku Kalifornije 1990. godine, usledili su specijalni izbori za Senat i početak njene senatske karijere.

Njena pobeda 2012. godine postavila je rekord u broju glasova koji je jedan kandidat ikada osvojio na izborima za Senat – 7,75 miliona. Ona je i prva i jedina žena koja je predsedavala predsedničkom inauguracijom – Baraka Obame 2008. godine. Takođe, Fajnstajn je prva žena članica Pravosudnog komiteta Senata, gde se bori i zagovara ograničenje upotrebe vatrenog oružja. U fokusu njenog interesovanja se nalazi i politika zaštite životne sredine.

Aleks Padilja (D)

Alehandro Padilja (Alejandro Padilla) je član Demokratske partije koji od 2015. godine obavlja funkciju državnog sekretara Kalifornije, a u decembru 2020. je izabran da zameni izabranu potpredsednicu Kamalu Haris u Senatu.

Rođen je kao dete imigranata 22. marta 1973. godine. Odrastao je u Pakoimi, predgrađu Los Anđelesa, gde je i završio srednju školu „San Fernandes“. Fakultetsku diplomu mašinskog inžinjera stekao je na Masačusetskom insitutu za tehnologiju (MIT) 1994. godine. Padilja je više od sedam godina proveo u službovanju u Gradskom veću Los Anđelesa predstavljajući 7. okrug. Kao član veća prvi put je izabran 1999. godine što predstavlja početak njegove političke karijere. Od 2001. do 2006. godine bio je predsednik istog veća. Nakon toga je služio u Senatu Kalifornije za 20. okrug u periodu 2006-2014. godine.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom (Gavin Newsom) 22. decembra 2020. izabrao je Padilju da zameni novoizabranu potpredsednicu SAD, Kamalu Haris, na mestu senatora iz Kalifornije. Biće prvi senator latinoameričkog porekla iz Kalifornije, prvi senator iz predela Južne Kalifornije još od 1992. godine i prvi muški senator koji će predstavljati državu od 1993. godine.

Što se tiče političkih stavova Vol Strit Žurnal (The Wall Steat Journal) za Padilju kaže da ima „reputaciju umerenjaka koji je spreman za prijateljsku saradnju“. Sa druge strane portal FiveThirtyEight ga je definisao kao tehnokratu koji nije identifikovan ni sa naprednim ni umerenim krilom stranke.