Kanzas

Rodžer Maršal (R)

Rodžer Maršal (Rodger Marshall) je član Republikanske partije. Postao je senator Kanzasa 2021. zauzevši mesto Peta Robertsa, takođe republikanca, koji je tu funkciju vršio od 1997. godine. Pre senatorske pozicije bio je u vojsci dok je jedino političko iskustvo imao u Predstavničkom Domu kao predstavnik 1. kongresnog distrikta Kanzasa.

Za vreme svog mandata u donjem domu, bio je deo grupe republikanaca koja je upala na saslušanje Lare Kuper koja je davala izjavu povodom optužbi za zloupotrebu položaja predsednika Donalda Trampa 2019. godine. Ostvario je pobedu sa dvocifrenom razlikom u odnosu na demokratsku kandidatkinju na novembarskim senatorskim izborima 2020. godine. Osporavao je rezultate predsedničkih izbora smatrajući da su državni organi menjali i kršili zakone koji se tiču izbornih pravila najavivši da će glasati za poništavanje volje Elektorskog Koledža.

Smatra se jednim od Trampovih najlojalnijih ljudi, apsolutnim protivnikom abortusa u svakoj situaciji, medicinske upotrebe marihuane, a takođe je sredinom prošle godine ušao i u okršaj sa predstavnicima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti izjavljujući da Centar namerno uvećava brojke zaraženih od koronavirusa. Podržava povlačenje iz Pariskog ugovora smatrajući da klimatske promene ne postoje. Protivnik je Obamakera i imigracija, posebno Muslimana.

Džeri Moran (R)

Džerald Vesli Moran (Gerald Wesley Moran) član je Republikanske partije i senator iz Kanzasa od 3. januara 2011. Rođen je 1954. u Grejt Bendu, Kanzas. Pre Senata bio je član Predstavničkog doma (1997-2011) gde je zauzimao značajno mesto u Odboru za poljoprivredu.

U Senat je prvi put izabran 2010, reizabran 2016, a naredni izbori očekuju ga 2022. Na mestu senatora nastavio je da ulaže napore u domenu poljoprivrede. Svoj doprinos daje i u polju nacionalne bezbednosti i vojske kao i pitanjima koja se tiču tehnoloških inovacija. Tokom dosadašnjeg rada borio se da kvalifikovani strani državljani dobiju povlastice koje se tiču dobijanja  radne vize. Kao predsednik odbora za pitanja veterana u Senatu radi na poboljšanju kvaliteta života, omogućavanju zdravstvene zaštite i ostvarivanju beneficija za skoro 200.000 veterana koji žive u Kanzasu i širom zemlje.

U sukobu je bio sa politikom administracije predsednika Obame i protivio se Zakonu o zaštiti pacijenata i pristupačnoj nezi, tzv. Obamakeru i proširenje Medikejd  programa zdravstvene pomoći. Kao i njegov kolega, senator Roberts, protivnik je istopolnih brakova i zagovara politiku kojom se zabranjuje savezno finansiranje abortusa.

Uprkos velikoj distanci između Vašingtona i Kanzasa svakog vikenda putuje kako bi se sastao sa svojim sugrađanima kako bi čuo šta misle. Njihovo mišljenje veoma uvažava te ovi sastanci uveliko utiču na politiku koju zagovara u Vašingtonu.