Kentaki

Mič Mekonel (R)

Adison Mičel Mekonel Džunior (Addison Mitchell McConell Jr.) je lider republikanaca u Senatu i senator iz Kentakija od 3. januara 1985. Rođen je 20. februara 1942. u Šefildu, Alabama, a prvi put je za senatora izabran 1984, a nakon toga je reizabran još 5 puta.

Ove godine ga očekuju izbori za sedmi mandat. Tokom svoje političke karijere stavovi su mu postajali konzervativniji. Na početku je važio za pragmatičara i “umerenog republikanca” podržavajući radničke sindikate i pravo na abortus. Stekavši reputaciju danas važi za najkonzervativnijeg lidera i glavnog taktičara među republikancima u Kongresu. Republikanski bič u Senatu postao je 2003, a lider republikanaca postao je 2007.

U periodu 2007-2015 bio je lider manjine, a nakon što su republikanci preuzeli kontrolu nad Senatom na izborima 2014, Mekonel je postao lider većine. Tokom Obaminog mandata postao je poznat po protivljenju mnogim Obaminim zakonodavnim inicijativama i čestom korišćenju filibastera. Vrlo uspešno je filibasterovao mnoge zakone, ali ipak nije uspeo da spreči usvajanje Obaminog programa zdravstvene zaštite, tzv. Obamakera. Nakon sticanja kontrole nad Senatom sa uspehom je blokirao postavljanje Obaminog kandidata Merika Garlanda 2016. na mesto sudije Vrhovnog suda.

Tokom Trampovog mandata izdejstvovao je usvajanje mnogih zakona, među kojima Zakon o smanjenju poreza i poslovima iz 2017. kojim su obezbeđene velike seče poreza. Senat pod njegovim vođstvom je potvrdio i rekordan broj saveznih sudija za vreme Trampove administracije, uključujući i dvojicu sudija Vrhovnog suda. Najdugovečniji je lider republikanaca u Senatu ikada, jedan od najuticajnijih američkih političara u XXI veku, a magazin Tajm ga je proglasio za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Rend Pol (R)

Rendal Hauard Pol (Randall Howard Paul) je član Republikanske partije i senator iz Kentakija od 3. januara 2011. Rođen je 1963. u Pitsburgu, Pensilvanija, a njegov otac je Ron Pol, bivši kongresmen iz Teksasa poznat po svojim libertarijanskim i konzervativnim stavovima.

Rend Pol je stekao zvanje doktora medicine na Univerzitetu Djuk i po profesiji je oftalmolog. U Senat je prvi put izabran 2010. i reizabran 2016. Poput oca, senator Pol je konzervativac i libertarijanac. Član je konzervativnog Pokreta Čajanka koji se zalaže za što manje mešanje vlade u ekonomiju i druge, pre svega fiskalno, konzervativne stavove. Tokom karijere zalagao se za uravnoteženi budžet, smanjenje potrošnje i niže poreze Protivi se mnogim porezima i zagovara jedinstvenu poresku stopu od 14,5% za pojedince i preduzeća.

Smatra da treba smanjiti izdatke za socijalne programe, ali i za vojsku. Zalaže se za vraćanje vlade u okvir njenih ustavnih nadležnosti. Po pitanju spoljne politike, generalno ima ne-intervencionističke stavove i protivio se mnogim angažmanima američke vojske u inostranstvu. Pokušao je i da izbori predsedničku nominaciju na unutarstranačkim izborima Republikanske partije 2016, ali nije uspeo i povukao se.

U početku je kritikovao Donalda Trampa, ali ga je kasnije podržao i postao jedan od njegovih saveznika iako nije uvek glasao u skladu sa stavovima partije, naročito po spoljnopolitičkim pitanjima. I kao senator, Pol nastavlja da se bavi lekarskom delatnošću, vršeći besplatne operacije oka kod pacijenata širom Kentakija.