Kolorado

Džon Hikenluper (D)

Džon Hikenluper je član Demokratske partije i od 2021. godine senator države Kolorado. Rođen je 7. februara 1952. godine, a osim do sad uspešne političke karijere u kojoj je bio gradonačelnik Denvera od 2003. do 2011. i guverner Kolorada od 2011. do 2019. godine, bavi se i biznisom i geologijom.

Dok je bio gradonačelnik Denvera radio je na suzbijanju kriminala, podržavao borbu protiv klimatskih promena, a posebno se zalagao za unapređenje mogućnosti obrazovanje, te je tako osnovana  Fondacija za stipendije u Denveru. Magazin TIME ga je 2005. godine proglasio za jednog od pet najboljih gradonačelnika većih američkih gradova. Reizabran je sa visokih 88% glasova, a ostavku na to mesto daje pre inauguracije za guvernera Kolorada. Na mestu guvernera uspeo je da osigura usvajanje mera protiv zagađenja koja utiču na klimatske promene, među kojima se ističe kontrola metana koju su naftne i gasne kompanije u obavezi da poštuju. Značajne su i izmene zakona koji utiču na oštriju kontrolu naoružanja. Takođe je uspeo da proširi Medicaid na skoro 400 hiljada državljanja, prema odredbama Zakona o pristupačnoj zaštiti (Affordable care act), čime je stopa neosiguranih državljana prepolovljena. Iako se u početku protivio legalizaciji marihuane, postepeno je menjao mišljenje te je tako Denver 2006. godine među prvima legalizovao marihuanu u medicinske svrhe.

Pobedom na opštim izborima novembra 2020. godine nad aktuelnim republikanskim senatorom Korijem Gardnerom, postao je najstariji senator Kolorada u prvom mandatu.

Majkl Benet (D)

Majkl Farand Benet (Michael Farrand Bennet) dolazi iz redova Demokratske partije i stariji je senator države Kolorado. On je prvi put imenovan za senatora 2009. godine od strane guvernera Kolorada kako bi zamenio Kena Salazara (takođe iz Demokratske partije, koji je postao Sekretar unutrašnjih poslova).

Već naredne godine je na specijalnim izborima osvojio pun šestogodišnji mandat, da bi 2016. godine bio reizabran na senatorsku poziciju pobedivši republikanca Darila Glena. Benetov uspon u javnoj karijeri počinje 2003. godine kada je postavljen za šefa osoblja tadašnjeg gradonačelnika Denvera Džona Hikenlupera (koji je ove godine protivkandidat na izborima za Senat drugom senatoru iz Kolorada Koriju Gardneru), da bi dve godine kasnije bio izabran za nadzornika sistema javnog školstva u Denveru, gde se zadržao do 2009. godine.

Tokom svog senatorskog mandata, Benet je predsedavao Demokratskim senatorskim kampanjskim komitetom u izbornom ciklusu 2014. godine. On se u političkom spektru nalazi na pozicijama umerenog levog centra. Podaci o glasanju pokazuju da Benet u najvećem broju slučajeva podržava zakonske predloge svoje partije. Zanimljivo, Majkl Benet je tokom 2019. godine objavio svoju kandidaturu na unutarstranačkim izborima Demokratske partije za predsedničkog kandidata, ali se nakon loših rezultata u Ajovi i Nju Hempširu povukao iz trke.