Konektikat

Kris Marfi (D)

Kristofer Skot Marfi (Christopher Scott Murphy) je član Demokratske partije u Sjedinjenim Američkim Državama i senator iz Konektikata. Prvi put je izabran na poziciju senatora 2012. godine, da bi bio reizabran 2018. godine – što znači da mu trenutni mandat ističe 3. januara 2025. godine.

Marfi je svoju političku karijeru započeo 1999. godine kada je postao član Predstavničkog doma Konektikata, u kome je proveo tri godine, pre nego što je izabran u Senat istoimene države. U Predstavnički dom prvi put je izabran 2006 ispred 5. kongresnog distrikta Konektikata. Ukupno je 6 godina službovao na pomenutoj funkciji, pre prelaska na poziciju u gornjem domu američkog Kongresa, u tom trenutku postavši najmlađi američki senator sa 39 godina.

Istorijat glasanja Krisa Marfija pokazuje da je u pitanju tipičan član Demokratske partije, koji u najvećoj meri glasa u skladu sa partijskim političkim pozicijama. U fokusu njegovog interesovanja se posebno nalazi politika ograničenja i zabrane upotrebe vatrenog oružja, na šta je neposredno uticala masovna pucnjava i ubistva u školi u Konektikatu krajem 2012. godine.

Ričard Blumental (D)

Ričard Blumental (Richard Blumenthal) dolazi iz Demokratske partije i senator je iz Konektikata. Rođen je 1946. u jevrejskoj familiji u Bruklinu, a tokom 60-ih služio je u vojsci što je postalo predmet kontroverze tokom njegove prve kampanje za Senat s obzirom na tvrdnje da je služio u Vijetnamu što se pokazalo koa netačno.

Za senatora je izabran 2010. godine zamenivši dugogodišnjeg senatora Krisa Doda, koji je odlučio da se povuče nakon 30 godina u Senatu. Na izborima 2016. godine uspeo je da obezbedi reizbor na senatorsku poziciju, te mu aktuelni mandat traje do 3. januara 2022. godine. Tom prilikom Blumental je dobio više od milion glasova građana Konektikata i tako postao prva osoba kojoj je to pošlo za rukom.On je svoju javnu karijeru započeo davnih 80-ih godina, nakon studija na Jejlu (gde je bio zajedno sa Bilom i Hilari Klinton), kada je izabran najpre u Predstavnički dom Konektikata, a potom i u Senat istoimene savezne države.

Od 1991. godine je proveo dve pune decenije na poziciji državnog tužioca Konektikata, pre ulaska u američki Senat. Jedan je od najbogatijih članova Senata, sa procenjenim bogatstvom na više od 100 miliona američkih dolara. Kako istorijat glasanja ukazuje, on spada u najpouzdanije članove Demokratske partije i smatra se sigurnim glasom.