Minesota

Tina Smit (D)

Kristin Elizabet Smit (Christine Elizabeth Smith) je članica je Demokratske partije ili preciznije Demokratske farmerske radničke partije, kako se ova stranka u Minesoti naziva. Rođena je 1958. u Albukerkiju, Nju Meksiko.

Bila je 48. zamenik guvernera Minesote od 2015. do 2018. kada je zauzela upražnjeno mesto senator Minesote, nakon što je Alan Franken podneo ostavku. Pobedila je na specijalnim izborima 2018. godine republikanku Karin Huslei, te će njen mandate u Senatu trajati do januara 2021. godine. Tokom njenog mandata mnogi analitičari opisivali su je kao veoma talentovanu političarku, koja je uspela da igra mnogo značajniju ulogu u zakonodavnim pregovorima od njenih prethodnika.

U avgustu 2018. bila je jedna od 17 senatora koji su potpisali pismo inicirano od strane senatorke Kamale Haris, a upućeno Trampovoj administraciji, sa ciljem ponovnog spajanja odvojene migrantske dece sa svojim roditeljima. Smitova podržava pravo na abortus. Istakla se podrškom inicijativama za borbu protiv klimatskih promena.

Ejmi Klobučar (D)

Ejmi Džin Klobučar (Amy Jean Klobuchar) članica je Demokratske partije i senatorka iz Minesote od 3. januara 2007. Rođena je 1960. u Plimutu, Minesota, a diplomirala je na Univerzitetu Jejl i Pravnom fakultetu Univerziteta u Čikagu.

Bila je partner u dve advokatske kancelarije u Miniapolisu pre nego što je izabrana za okružnog pravobranioca okruga Henepin 1998. godine, čineći je odgovornom za cello krivično gonjenje u najmnogoljudnijem okrugu Minesote. Najavila je kandidaturu za demokratsku nominaciju za predsednika Sjedinjenih Država na izborima 2020. godine; ali je 2. marta 2020. obustavila kampanju i podržala Džoa Bajdena.

Prvi put je  izabrana za Senat 2006. godine, postavši prva izabrana žena u Minesoti, američki senator, i reizabrana je 2012. i 2018. 2009. i 2010. godine opisana je kao „zvezda u usponu“ u Demokratskoj stranci. Po očevoj liniji poreklom je iz Slovenije, a po političkim stavovima spade u umerenu frakciju Demokratske partije.