Misuri

Džoš Holi (R)

Džoš Holi (Josh Hawley) je republikansi senator iz Misurija. Holi je vršio funkciju državnog pravobranioca od 2017. do 2019. godine, nakon čega je na izborima 2018. pobedio tadašnju demokratsku senatorku Kler Mekaskil, koja je u tom momentu bila senatorka već 8 godina.

Šira javnost biva upoznata sa njime 2017. godine kada je uporno odbijao da podigne optužnicu protiv republikanskog guvernera Misurija koji je ucenjivao svoju radnicu zbog afere koju su imali. Njegova izborna kampanja za Senat 2018. godine privukla je pažnju sudskih organa pa je čak bila podignuta i optužnica zbog moguće zloupotrebe javnih sredstava u svrhe izborne kampanje. Veliki je protivnik Obamacare-a, a najčešće se vezuje za slučajeve tehnološke prirode.

Učestvovao i u donošenju poznatog zakona koji je onemogućio američke firme da podatke svojih korisnika skladište u Kini iz bezbedonosnih razloga, zalaže se za ukidanje kockarskih elemenata u kojima se koristi pravi novac u video igrama (što je učinjeno u brojnim država EU poslednjih godina). Veliki je protivnik saradnje sa Moskvom i Pekingom smatrajući ih bezbedonosnim rizikom po SAD.

Roj Din Blant (R)

Roj Din Blant (Roy Dean Blunt) je republikanski senator Misurija od 2011. godine. Blant ima dugu političku karijeru: od 1982. godine je bio na poziciji državnog sekretara Misurija, a od 1997. godine je na poziciji kongresmena ispred 7. kongresnog distrikta Misurija.

Tamo je služio kao republikanski bič od 2003. do 2009. godine. Blant se uspešno kandidovao za Senat Sjedinjenih Država 2010. Smatra se za jednog od najkonzervativnijih senatora, ali nije mu strana ni saradnja sa demokratama. Blant je jedan od vernijih saveznika Donalda Trampa: složio se sa predsednikom u 85% glasanja. Poznat je kao protivnik učešća u pariskom ugovoru o smanjenju zagađenja, jedan je od glavnih saveznika Monsanta (giganta na polju GMO hrane) u Senatu, a i jedan je od najvećih boraca za očuvanje Drugog amandmana odnosno prava na nošenje i posedovanje oružja.

Koliki je u stvari borac za Drugi amandman pokazuje i činjenica da je ocenjen sa najvišom ocenom od strane Nacionalne asocijacije za oružje od koje je samo u toku jedne godine dobio više od 4,5 miliona američkih dolara.