Montana

Džon Tester (D)

Džon Tester (Jon Tester) je demokratski senator Montane od 2007. godine. Pre ulaska u Senat SAD-a, bio je na poziciji senatora u samoj saveznoj državi Montani od 1998. godine. Bio je jedan od najlojalnijih glasača Baraka Obame u Gornjem domu.

Definisan je kao umereni demokrata starog kova jer njegovi stavovi neodoljivo podsećaju na demokrate sa početka 20. veka. Najpoznatiji je po upornom odbijanju da prihvati prolaz cevovoda Keystone XL kroz teritoriju indijanskih rezervata u Montani čiji je on veliki zaštitnik. Zalaže sa za razvoj malih preduzeća, manjih banaka i kreditnih zadruga u ruralnim oblastima Amerike.  Takođe nastoji da javno zemljište, koje je jedan od najbitnijih resursa u Montani, zadrži u rukama države. Njegovi stavovi po pitanju LGBTQ zajednice su se vremenom menjali, ali sve više na liberalnu stranu pa je od pozicije protivnika istopolnih brakova došao do pozicije pristalice takvog prava. Jedno od najvažnijih pitanja za njega i za Montanu je pitanje ekoloških zakona.

Zbog ekstraktivne industrije koja dominira Montanom sa jedne strane i potrebe da se zaštiti životna sredina sa druge strane, Tester zastupa razvoj novih tehnologija koje bi omogućile dalji nastavak rudnih iskopavanja uz minimalnu štetu po okolinu. Jedna od takvih tehnologija bi mogla biti carbon-capture tehnologija.

Stiv Dejns (R)

Stiv Dejns (Steve Daines) je republikanski senator od 2015. godine. U američku administraciju je ušao 2013. godine predstavljajući u Kongresu uvećani kongresni distrikt Montana. Dva puta je bio biran za najefikasnijeg senatora.

Aktivno se zalaže za konkurentnu trgovinu, podstičući time razvoj malih preduzeća u Montani i povećanje plata, naročito u rudarskom i energetskom sektoru. Teži i da obezbedi adekvatne ekonomske i bezbedonosne uslove za indijanske rezervate koji su ugroženi razvojem industrije. Smatra se jednim od najagresivnijih i najbučnijih saveznika predsednika Trampa. Hvalio je predsednika i u toku pandemije virusa korona i tokom razbijanja protesta građana povodom ubistva Džordža Flojda. Protivi se ugovoru iz Pariza o klimatskim promenama, ali je ipak za očuvanje životne sredine koja je u Montani vrlo ugrožena.

Takođe je podržao i zakon protiv bojkota izraelske robe 2017. godine kojim se onemogućilo sklapanje ugovora između saveznih država i onih trgovinskih partnera koji bojkotuju izraelsku robu. Tim zakonom je takođe kriminalizovan bojkot jevrejske robe.