Sjedinjene Američke Države za nekoliko dana očekuju predsednički izbori koji važe za planetarni događaj. Pored ovih, SAD očekuju i izbori za Senat, odnosno gornji dom zakonodavnog tela – Kongresa. Ulozi na ovim izborima su veliki, ali su takvi i potencijalni dobici. Borba za Senat vodi se za 35 mesta, što je nešto više od trećine ukupnog broja senatora. Ovi izbori su podjednako važni za obe stranke. Za republikance je primarna važnost ovih izbora da zadrže većinu koju imaju, dok je demokratama glavni cilj povratak većine koju su imali do pre nekoliko godina.

Trenutna situacija u Senatu je takva da većinu čine republikanci sa 53 mesta, dok demokrate imaju 45 mesta, plus dva nezavisna senatora. Izborna trka je u jeku, napetost raste iz dana u dan, i tako će biti sve do 3. novembra, kada su zakazani izbori. Postoji nekoliko potencijalnih mesta u kojima se lome koplja na ovogodišnjim izborima za Senat. Jedno od takvih jeste i savezna država Mejn.

Za senatorsko mesto u Mejnu ključnu borbu vodiće dve kandidatkinje: Suzan Kolins iz Republikanske i Sara Gideon iz Demokratske stranke. Suzan Kolins je prvi put izabrana na izborima 1996. godine, a sredinom decembra 2019. obznanila je svoju nameru za ponovnim reizborom. Ovogodišnji izbori predstavljaće pokušaj da se izbori za svoj peti mandat. Međutim, ovi izbori po mnogo čemu predstavljaju najtežu borbu u njenoj karijeri do sada iz nekoliko razloga.

Jedan od njih je i činjenica da odnosi između nje i predsednika Trampa nisu nikada bili gori, što je Tramp nedavno potvrdio i u svom tvitu. Drugo, Kolinsova je poznata po tome da radi sa pripadnicima obeju stranaka, više nego bilo koji drugi republikanac. Iako je za svoju saradnju sa demokratama dobijala ohrabrenja, to se i nije baš previše isplatilo. Vremenom je izgubila svoju bazu konzervativnih glasača. Treći razlog koji otežava njen reizbor jeste činjenica da je bila jedina među republikancima koja nije glasala za Ejmi Koni Beret na poziciji sudije Vrhovnog suda.

Napeta trka u Mejnu posle dužeg vremena
Republikanska američka senatorka iz Mejna Suzan Kolins neposredno uoči glasanja za imenovanje Ejmi Koni Baret za sudiju Vrhovnog suda, Vašington, 25. oktobar 2020. (Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite)

Druga kandidatkinja u trci za senatorsko mesto u ovoj državi jeste Sara Gideon. Trenutno obavlja funkciju predsednice Predstavničkog doma Mejna. Krajem juna 2019. je objavila svoju kandidaturu i odmah započela sa žestokom kampanjom. U prilog tome govori činjenica da je već nakon nedelju dana od objave kandidature prikupila više od milion dolara donacija. U avgustu mesecu iste godine dobila je podršku od bivšeg predsednika Baraka Obame, što svakako nije mala stvar. U prvom kvartalu tekuće godine je nastavila trend sakupljanja velike količine novca, te je tada prikupila čak tri puta više nego njena protivkandidatkinja Kolins.

Prateći istraživanja javnog mnjenja sprovedena krajem septembra i početkom oktobra, možemo videti blagu prednost kandidatkinje demokrata, Sare Gideon. Njena prednost varira od 1 odsto do 6 odsto, zavisno od izvora. Dodatno, treba naglasiti još nekoliko stvari koje su vezane za ove izbore. Mejn je, zbog svog specifičnog načina biranja predsednika, prepoznata kao jedna od kolebljivih država na ovogodišnjim izborima, pored još nekih država kao što su Mičigen, Južna i Severna Karolina, Arizona i druge. Drugo, sastav ličnosti koje obavljaju najvažnije političke funkcije u Mejnu je zanimljiv, zato što je politički heterogen.

Aktuelna senatorka Suzan Kolins koja se bori za reizbor je članica Republikanske stranke, a drugi senator iz ove države jeste Angus King, jedan od dvojice nezavisnih senatora, pored Bernija Sandersa, senatora iz Vermonta i ovogodišnjeg kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju. Guvernerka ove države je Dženet Mils, članica Demokratske stranke, izabrana na ovu funkciju 2019. godine. Ona je ujedno prva žena na funkciji guvernera Mejna.

Kandidatkinja Demokratske stranke za mesto u Senatu iz Mejna Sara Gideon tokom izjave za medije u blizini biračkog mesta, Portland, Mejn, 14. jul 2020. (Foto: AP Photo/Elise Amendola)
Kandidatkinja Demokratske stranke za mesto u Senatu iz Mejna Sara Gideon tokom izjave za medije u blizini biračkog mesta, Portland, Mejn, 14. jul 2020. (Foto: AP Photo/Elise Amendola)

Takođe, Suzan Kolins je trenutno jedina članica Kongresa iz regiona Nove Engleske koja dolazi iz Republikanske partije. Kandidat koji pobedi u senatorskoj trci u ovoj državi može održati status kvo, ili promeniti političku klimu u ovoj državi. Eventualnom pobedom Sare Gideon, koja je nešto izvesnija, možemo govoriti o totalnom „plavljenju“ Mejna na ovogodišnjim izborima.

Autor: Pavle Janošević