Nebraska

Deb Fišer (R)

Deb Fišer (Deb Fischer) je republikanska senatorka Nebraske od 2013. Prva je žena senatorka iz Nebraske koja je vršila tu funkciju svih šest godina mandata. Od strane saradnika nazvana je „jednom od najtalentovanijih i najefikasnijih senatora, možda i u istoriji Senata.“

Jedna je od konzervativnijih senatorki. Podržava čvršći stav prema migrantima, posebno na južnoj granici Sjedinjenih Država. Zalagala se i za jedan vrlo interesantan predlog. Naime, Deb Fišer smatra da bi senatori i kongresmeni trebali da imaju ograničenja na broj mandata koje mogu vršiti i da nakon toga ne mogu biti u poziciji lobista. I sama je izjavila da se neće kandidovati ponovo ako uzme i drugi mandat.

Pri stavu je da su institucije SAD-a postale sredstvo bogaćenja političara i da se nekako mora stati na put takvoj praksi. Učestvovala je sa još 46 republikanskih senatora u slanju kontroverznog pisma direktno iranskom rukovodstvu koje se ticalo nuklearnog sporazuma predsednika Baraka Obame i Irana. Protivi se istopolnim brakovima, abortusima čak i u situacijama silovanja i kontroli pri kupovini oružja. Zanimljivo je i to što nije propustila nijednu sednicu zasedanja Senata.

Ben Sas (R)

Ben Sas (Ben Sasse) je republikanski senator Nebraske od 2016. godine. Kao republikanski predstavnik Nebraske zalaže se za poreske reforme, koje uključuju smanjenje poreza i ojačanje privatnog sektora.

Protivio se donošenju Obamacare-a, smatrajući da je takav zakon samo dodatan trošak za prosečnog Amerikanca. Jedini je senator koji je glasao protiv donošenja zakona o finansiranju pomoći državama u prevenciji i lečenju zavisnika od opijata. Pored toga, zalaže se i za unapređenje bezbedonosnih snaga kao i za decentralizaciju, odnosno, za prenošenje državnih ovlašćenja na niže nivoe vlasti. Glasao je protiv delimičnog gašenja administracije februara 2019. godine koje je izazvano nedostatkom dogovora oko budžeta. Oštar je protivnik Kine, smatrajući je najvećim protivnikom SAD-a i najvećom bezbedonosnom pretnjom.

Poznat je kao jedan od najvećih protivnika, bar na rečima, Donalda Trampa, poredivši ga sa ultra desničarima i rasistima. Uprkos oštrim rečima, Sas je češće podržavao Trampove odluke nego što ih je kritikovao. Takođe je i autor dve knjige, koje su svojevremeno postale i bestseleri.