Nju Džersi

Kori Buker (D)

Kori Buker (Corry Booker)  je član Demokratske partije. Rođen je 27. aprila 1969. godine u Vašingtonu, a odrastao je u Harington Parku u državi Nju Džersi. Njegovi roditelji bili su među prvim crnim rukovodiocima u IBM-u (International Business Machines Corporation), a poreklom potiče iz Sijera Leonea.

Buker je završio Regionalnu srednju školu Severne doline u Old Tapan-u, gde je igrao univerzitetski fudbal. Buker je nastavio školovanje na Univerzitetu Stanford, gde je 1991. godine je diplomirano u višoj školi političkih nauka, a sledeće godine dobija titulu magistra sociologije. Nakon Stanforda, Buker je dobio stipendiju za studije na Univerzitetu Oksford, gde je 1994. godine stekao počasnu diplomu iz istorije Sjedinjenih Država kao član Kraljičinog Koledža. Titulu doktora pravnih nauka stekao je 1997. godine na Pravnom fakultetu Jejl (Yale).

Nakon diplomiranja 1998. godine, Buker je izborio pobedu za mesto u opštinskom veću Nevarka (Newark). Potom, 9. januara 2002, Buker je najavio svoju kampanju za gradonačelnika Nevarka, što ga je suprotstavilo dugogodišnjem aktuelnom lideru Šarpu Džejmsu (Sharpe James), koji je prethodno lako pobedjivao na izborima četiri uzastopna puta. On je video Bukera kao stvarnu pretnju, protiv koga je poveo prljavu kampanju. Ipak, Buker je izgubi te izbore 14. maja. Ponovo se kandidovao 2006., ovoga puta pobedivši zamenika gradonačelnika Ronalda Rajsa. Buker je kasnije, 2012. godine najavio da će se kandidovati za mesto američkog Senatora koje je tada zauzimao Frenk Lautenberg (Frank Lautenberg). Buker je pobedio na unutarstranačkim izborima u Demokratskoj partiji, da bi potom pobedio i republikanskog kandidata i postao prvi Afroamerikanac koji je izabran za senatora, još od Baraka Obame 2004. godine.

Tokom svog mandata u Senatu napisao je, sponzorirao i usvojio zakone kojima se unapređuju ženska prava, istopolni brakovi i zdravstvena zaštita. Zalagao se za ekonomske reforme kako bi se rešila nejednakost bogatstva u SAD-u, posebno rasni jaz u bogatstvu. Buker je preduzeo mere za reformu krivičnopravnog sistema, borbu protiv klimatskih promena i restrukturiranje nacionalne imigracione politike. Buker je takođe bio kandidat za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima 2020. godine.

Robert Menendez (D)

Robert Menendez (Robert Menendez) je član Demokratske partije. Rođen je 1. januara 1954. u Njujorku u porodici kubanskih imigranata, koji su nekoliko meseci ranije napustili Kubu. Otac mu je bio stolar, a majka krojačica. Porodica se potom preselila u susedni Nju Džersi, gde je Robert i odrastao. Postao je prvi u svojoj porodici koji je išao na koledž, upisavši koledž Svetog Petra u Džersi Sitiju (Jersey City). Diplomirao na političkeim naukama, a potom je i stekao titulu doktora pravnih nauka na Pravnom fakultetu Rudžers (Rudgers) 1979. godine u kampusu Nevark (Newark). Menendez je kasnije postao advokat u privatnoj praksi.

Pobedio je 1986. na izborima za gradonačelnika Junion Sitija (Union City). Tokom 1988. godine, dok je i dalje imao službu gradonačelnika, izabran je da predstavlja 33. okrug države u Generalnoj skupštini Nju Džersija i u roku od tri godine, ušao je u Senat države Nju Džersi. Ubrzo je ušao i u Kongres Sjedinjenih Država kao član Predstavničkog doma, u kojem je predstavljao je 13. kongresni okrug Nju Džersija u šest dvogodišnjih mandata, od 1993. do 2006. godine. Nakon ovoga, imenovan je na mesto senatora Nju Džersija, kada je ovo mesto napustio Džon Korzin (Jon Corzine).

Menendez je veliki zagovornik reforme imigracionog sistema SAD-a, te stoga podržava zakon kojim bi regulisan i poboljšan status migranata koji su u SAD došli kao maloletni (DREAM Act). Bio je jedan od četrdeset i četiri senatora koji su predložili zakon kojim bi se Donald Tramp ograničio u nameri povlačenja iz Pariskog sporazuma. Zalaže se za strožu kontrolu i restrikcije prava na nošenje oružja.