Nju Hempšir

Margaret Hasan (D)

Margaret Hasan (Margaret Hassan) članica je Demokratske partije. Rođena je kao Margaret Vud 27. februara 1958. u Bostonu, Masačusets. Od 1985. do 1999. Margaret je radila kao advokat, da bi je 1999. godine tadašnja guvernerka Nju Hempšira, Džini Šašen, imenovala za građanskog savetnika u Savetodavnom odboru zaduženom za adekvatnost u obrazovanju i finansijama.

Hasanova se prvi put kandidovala za Senat Nju Hampšira 2002. godine nakon što su je nominovali čelnici Demokratske stranke. Izgubila je od tadašnjeg senatora Rasela Preskota (Russell Prescott), ali se 2004. ponovo kandidovala protiv istog i pobedila. Hasanova je izabrana na ukupno tri dvogodišnja mandata, predstavljajući Nju Hempširov 23. okrug od januara 2005. do decembra 2010. godine. Ona je postala vođa većine u državnom senatu 2008. godine, pre nego što je izgubila reizbor u revanšu 2010. upravo sa Preskotom. Margaret je svoju kandidaturu za guvernera proglasila u oktobru 2011. i tada odnela pobedu.

Pobedila je na ponovnim izborima 2014. godine. Otkako je postala guvernerka Nju Hempšira, izabrana je za potpredsednika Asocijacije demokratskih guvernera i služila je i kao superdelegat na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji. Na posletku, 2016. se kandidovala za mesto u američkom Senatu i tesno pobedila Keli Ajot (Kelly Ayotte). Pored Džini Šašen (Jeanne Shaheen), još jedne bivše guvernerke i aktuelne senatorke, Margaret Hasan je jedina žena u američkoj istoriji koja je obavljala obe ove funckije.

Džin Šahin (D)

Džin Šahin (Jeanne Shaheen) je članica Demokratske partije. Rođena je kao Sintija Džin Bauers (Cinthia Jeanne Bovers) 28. januara 1947. u Sent Čarlsu, Misuri. Potomak je 12. generacije istaknute porodice indijanskih Pokahontasa.

Završila je srednju školu u Selinsgrovu, Pensilvania i tamo stekla diplomu engleskog jezika na Šipensburg Universitu (Shippensburg University), da bi potom i magistrirala političke nauke na Univerzitetu Misisipi. Bila je profesorka u srednjoj školi u Misisipiju, a potom se preselila se u Nju Hampšir 1973. godine, gde je takodje radila u školi.

Po dolasku u Nju Hempšir, Šahinova donosi odluku da se kandiduje za mesto guvernera, koja usledila nakon penzionisanja tadašnjeg Republikanskog guvernera Stiva Merila 1996. godine. Bila je prva žena koja je izabrana za guvernera Nju Hempšira. Kandidovala se za Senat Sjedinjenih Država, prvi put neuspešno, protiv republikanskog kandidata Džona E. Sununua. Bila je direktorka Harvardskog instituta za politiku pre nego što je podnela ostavku i ponovo se kandidovala za američki senat na izborima 2008. godine, ovoga puta porazivši Sununua u revanšu. Ponovo je izabarana 2014. godine.

Zajedno sa senatorkom Suzan Kolins, predložila je zakon kojim bi otpuštenim pacijentima bila obezbeđena naknadna nega i smanjena potreba za rehospitalizacijom. Glasala je i za „Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi“ (Affordable Care Act), poznatiji kao „Obamaker“ (Obamacare). Kao guvernerka Nju Hempšira, protivila se istopolnim brakovima, ali je kao senatorka 2009. godine podržala zakon kojim bi istopolne zajednice bile izjednačena sa tradicionalnim brakom (Respect for Marriage Act). Iako je najpre podržavala intervenciju u Iraku, pravdajući je potrebom uklanjanja autokrate Sadama Huseina, kasnije je promenila stav i kritikovala predsednika Buša da je poveo državu u pogrešnom pravcu i uveo je u rat koji ju je učinio manje bezbednom.