Nju Meksiko

Martin Hajnrih (D)

Martin Hajnrih (Martin Heinrich)  rođen je 17. oktobra, 1971. godine u Falonu, u blizini Karson Sitija, Nevada. Odgojen kao Luteranac, Martin Hajnrih odrastao je u Kol Kampu u Misuriju. Tamo je pohađao državnu školu, a zatim se 1989. preselio u Kolumbiju, Misuri, gde se upisuje na Univerzitet Misuri, na kome je dipomirao mašinstvo. Otišao je iz Misurija u Albukuerki da bi pohađao postdiplomske kurseve na Univerzitetu u Nju Meksiku.

Od 1996. do 2001. godine, Hajnrih je bio izvršni direktor Fondacije Kotonvud Galč (Cottonvood Gulch), neprofitne organizacije u Nju Meksiku posvećene obrazovanju mladih u vezi prirodnih nauka i životne sredine. Potom, 2002. godine, osnovao je sopstvenu konsultantsku firmu za javne poslove. Hajnrih je služio u gradskom veću Albukuerkija od 2004. do 2008. godine, uključujući jedan mandat predsednika gradskog veća 2006. Kao gradski odbornik rekao je da su njegovi ciljevi smanjenje kriminala, podizanje minimalne zarade i otvaranje novih radnih mesta. Takođe se zalagao za upotrebu energije vetra i sunca.

Kao član Demokratske stranke, bio je američki predstavnik za prvi kongresni okrug Nju Meksika od 2009. do 2013. godine. Potom je osvojio mesto u Senatu koje je oslobođeno nakon penzionisanja senatora Džefa Bingamana 2012. godine, da bi potom ponovo bio izabran 2018. godine.

Ben Rej Luhan (D)

Ben Rej Luhan (Ben Ray Luján) je član Demokratske partije. Rođen je 7. juna 1972. godine u Nambeu, Novi Meksiko. Njegov otac se takođe bavio politikom, bio je dugogodišnji član Predstavničkog doma. Nakon završetka srednje škole radio je kao diler u kazinu u severnom Novom Meksiku. Nakon svog dilerskog posla pohađao je Univerzitet u Novom Meksiku, a kasnije je stekao diplomu iz oblasti biznisa i administracije na Hajlends univerzitetu (New Mexico Highlangs University).

Luhan je bio na nekoliko bitnih funkcija u javnim službama. Prvo je bio zamenik državnog blagajnika i direktor administrativnih usluga, zatim glavni finansijski direktor Odeljenja za kulturna pitanja Novog Meksika. Nakon toga izabran je kao član Komisije za javnu regulativu Novog Meksika od 2005. do 2008. godine, gde je obavljao i fuknciju predsedavajućeg. Nakon toga bio je član Predstavničkog doma SAD predstavljajući 3. kongresni distrikt Novog Meksika od 2009. do 2021. Tu je služio kao pomoćnik liderke demokrata i spikerke Predstavničkog doma Nensi Pelosi od 2019. do 2021. Dodatno, 2014. godine izabran je za predsednika Odbora za kongresne kampanje Demokratske partije i predvodio je demokrate da osvajanja većinu u Predstavničkom domu na izborima 2018. godine.

Aprila 2019. godine izrazio je želju da se kandiduje na predstojećim izborima za Senat i nasledi senatora Toma Judola koji je najavio povlačenje. Pobedio je republikanca Marka Rončetija na izborima 3. novembra 2020. godine, dok je dužnost preuzeo 3. januara 2021. godine. Politički važi za umerenog demokratu, a pridaje važnost i problemima Indijanaca s obzirom da je predstavljao distrikt u kome živi značajan broj pripadnika ove populacije.