Njujork

Čak Šumer (D)

Čak Šumer (Chuck Schumer) je član Demokratske partije. Rođen je 23. novembra 1950. godine u Midvudu u Bruklinu, a poreklom je Jevrejin. Šumer se 1974. godine kandidovao i bio izabran kao član skupštine države Njujork, popunivši mesto koje je prethodno zauzmao Šumerov mentor Stefan Solarc.

On je je služio tri mandata, u periodu od 1975. do 1981, a poznato je i da  nikada nije izgubio izbore. Šumer se 1998. kandidovao za člana u Senatu i na tim izborima pobedio tada aktuelnog republinskog senatora Al D’Amata koji je osvajao prethodna tri mandata. Šumer je osvojio četvrti mandat u Senatu 2016. godine, a zatim je jednoglasno izabran za lidera manjine u istom. Nakon predsedničkih izbora 2016. godine, Šumer je izneo mišljenje da je Demokratska stranka izgubila zbog toga što nije imala „jaku i smelu ekonomsku poruku“.

Šumerova sklonost ka što većoj popularnosti često je predmet šale. Opisan je  kao „nepopravljivi pas za reklame“, a Bob Dol je jednom rekao da je „najopasnije mesto u Vašingtonu između Čarlsa Šumera i televizijske kamere“. Kada je o političkim stavovima reč, Šumera bismo mogli okarakterisati kao liberala. Podržava pravo žena na abortus i smatra se lobistom LGBT zajednice. U spoljnoj politici, zagovara izrazito proizraelske stavove, čak kritikujući Obaminu administraciju za to što je dopustila da Savet bezbednosti usvoji rezoluciju kojom se osuđuje izgradnje jevrejskih naselja u Zapadnoj obali.

Kirsten Gilibrand (D)

Kirsten Gilibrand (Kirsten Gillibrand) je članica Demokratske partije. Rođena je 9. decembra 1966. godine u Olbaniju u državi Njujork. Oba roditelja su joj advokati, a otac je takođe radio kao lobista i saradnik bivšeg Senatora, Al D’Amata. Pridružila se 1991. godine advokatskoj firmi Dejvis Polk i Vardvel (Davis Polk & Vardvell) sa sedištem na Menhetnu kao saradnik, a 1992. godine otišla je da radi kao pravni referent u Apelacionom sudu Sjedinjenih Država.

Potom, 2001. godine Gillibrand je postala partner u kancelariji Bojs, Šiler i Flekner (Boies, Schiller & Flekner) na Menhetnu, da bi 2002. godine obavestila istu kancelariju o svom interesu da se kandiduje na predstojećim izborima. Napustila je firmu 2005. kako bi započela kampanju za Kongres 2006. godine. Gillibrand je izabrana za članicu Predstavničkog doma Sjedinjenih Država iste godine. Zastupala je 20. kongresni distrikt Njujorka, koji važi za nešto konzervativniji kraj, a ponovo je izabrana 2008. godine.

Nakon imenovanja senatorke Hilari  Klinton za američkog državnog sekretara 2009. godine, guverner Dejvid Paterson izabrao je Kirsten da popuni mesto u Senatu koje je napustila Klintonova, postavši druga žena senator u Njujorku. Gilibrand je pobedila na specijalnim izborima 2010. godine čime je zadržala mesto i ponovo je izabrana u punom mandatu 2012. i 2018. godine.

Gillibrand je svoje političke pozicije i ideologiju pomerila ka liberalnoj, progresivnoj poziciji od svog imenovanja u Senatu. Otvoreno je govorila o seksualnom zlostavljanju u vojsci i seksualnom uznemiravanju, kritikujući predsednika Bila Klintona i senatora Al Frankena, uprkos tome da su obojica demokrate, zbog navoda o seksualnim prestupima. Podržava plaćeno porodično odsustvo, saveznu garanciju za radna mesta i ukidanje i zamenu američke imigracione i carinske službe.