Oklahoma

Džejms „Džim“ Inhof (R)

Džejms Inhof (James Inhofe) je dugogodišnji član Republikanske stranke. Rođen je 1934. godine u De Mojnu, Ajova, ali je odrastao u Talsi. Po obrazovanju je ekonomista, diplomirao je na Univerzitetu u Talsi. Pre svoje političke karijere bavio se biznisom gotovo 30 godina. Počevši od šezdesetih godina, gradio je svoju političku karijeru podržavajući republikanske kandidate. Prvi zapažen politički uspeh Inhof je doživeo 1978. godine kada je izabran za gradonačelnika Talse, i tu funkciju obavljao do 1984. Nakon toga je služio kao predstavnik prvog kongresnog distrikta Oklahome u periodu od 1987. do 1994. godine. Iste godine je izabran na senatorsku poziciju i više puta bivao reizabran. Inhof je bio vršilac dužnosti predsedacajućeg Komiteta za oružane snage, dok se Džon Mekejn borio protiv raka 2018. godine. Nakon njegove smrti postao je predsedavajući. Po svojim političkim stavovima Inhof je konzervativan političar. Poznat je po odbacivanju naučnog konsenzusa o klimatskim promenama. Podržava amandman o zabrani istopolnih brakova, i predlaže amandan kojim bi engleski bio proglašen nacionalnom jezikom Sjedinjenih Država.

Njegov protivkandidat na ovogodišnjim izborima je Abi Brojls (Abby Broyles), članica Demokratske partije. Sa svojih 30 godine jedan od najmlađih kandidata. Po profesiji je novinar Veći deo svoje dosadašnje televizijske karijere je provela kao saradnik na NBC-u. Neki od njenih ciljeva jesu da borba protiv korupcije, razotkrivanje raznih skandala, približavanje ljudi različitih vidika, kao i približavanje Demokrata i Republikanaca.

Džejms Pol Lankford (R)

Džejms Pol Lankford (James Paul Lankford) je član Republikanske partije. Rođen je 1968. godine u Dalasu, Teksas. Studirao je i diplomirao istorijske nauke na Teksaškom Univerzitetu u Ostinu. Nakon diplomiranja seli se u Edmond, Oklahoma gde je započinje svoju političku karijeru i gde trenutno živi.

Prethodno je služio kao predstavnik petog kongresnog distrikta Oklahome od 2011. do 2015. godine. U januaru 2014. godine najavio je da će se kandidovati na specijalnih izborima za Senat nakon ostavke Toma Koburna. Na tim izborima je pobedio sa 68% glasova, postavši drugi republikanski senator u ovoj državi. Ponovo se kandidovao 2016. godine i izborio se za reizbor. Lankford je po svojim stavovima konzervativni političar. Protivi se istopolnim brakovima i abortusu.

Podržava smanjenje kontrole naoružanja, a dodatno podržava i Patriotski zakon iz 2001. godine . Zalaže se za privatizaciju obezbeđenja.