Oregon

Džef Markli (D)

Džef Markli (Jeff Merkley) je član Demokratske partije. Funkciju senatora preuzeo je 2009. godine, a njegov sadašnji mandat završava se 3. januara 2021. godine. Svoju političku karijeru započeo je 1999. godine kada je izabran za člana Predstavničkog doma Oregona, gde je predstavljao 47. distrikt, i tu funkciju je obavljao do 2009. godine.

Glasao je za impičment predsednika Donalda Trampa. Zalaže se za pristupačno i kvalitetno zdravstvo za sve amerikance, kao i poboljšanje Obamakera, a ne prosto odbacivanje tog programa. Smatra da više treba ulagati u rad sa saveznicima nego u jačanje moći vojske. Protivi se odvajanju dece od roditelja na granicama. Zalaže se za povećanje minimalne nadnice, slobodnu trgovinu, za bolje obrazovanje, potpuno finansiranje javnih škola kao i bar dvogodišnje besplatno studiranje na koledžima. Smatra da su klimatske promene stvarne i da loše utiču na ekonomiju.

Njegov protivkandidat na izborima u novembru je članica Republikanske partije Džo Re Perkins (Jo Rae Perkins). Međutim na osnovu analiza, Markli je viđen za osvajanje još jednog mandata i malo je verovatno da republikanci mogu napraviti iznenađenje u već tradicionalno demokratskoj državi.

Ron Vajden (D)

Ron Vajden (Ron Wyden) je takođe član Demokratske partije. Funkciju senatora počeo je da obavlja 1996. a mandat mu se završava 2023. godine.

Pre ove funkcije bio je predstavnik trećeg distrikta Oregona u Predstavničkom domu SAD od 1981. do 1996. godine. Vajden podržava slobodnu trgovinu, glasao je za većinu sporazuma, ali se protivi onima sa Singapurom, Čileom i Omanom. Podržava pravo na abortus, a još 1995. godine postao je prvi senator SAD koji je javno podržao istopolne brakove.

Glasao je pozitivno i za pooštravanje mera kontrole naoružanja. Jedan je od jedanaest senatora koji su zahtevali opravdanje za slanje 5800 trupa na granicu SAD i Meksika.