Roud Ajlend

Šeldon Vajthaus (D)

Šeldon Vajthaus (Sheldon Whitehouse) je demokratski senator Roud Ajlenda od 2007. godine. Gradio je karijeru kao advokat i bio je pravobranioc SAD-a  od 1993. do 1998, a od 1999. vršio je i poziciju glavnog pravobranitelja za Roud Ajlend.

Smatra se jednim od najliberalnijih senatora. Podržavao je LGBTQ prava, pravo na abortus, uspostavljanje afirmativnih mera, kao i istraživanje matičnih ćelija. Radio je na poboljšanju zdravstvenog osiguranja i zalagao se za borbu protiv korupcije. Podržao je Trampovu odluku da povuče trupe iz Iraka i zalaže se za povlačenje i iz Jemena kao i za oprezniju upotrebu sile u međunarodnim odnosima, posebno prema Iranu.

Navodni je protivnik „mračnog novca“ – novca koji dolazi od neprofitnih organizacija sa nepoznatim donorima, koji prema njegovom mišljenju uništava politički život SAD-a. Veliki je borac za zaštitu životne sredine i za upotrebu obnovljivih izvora energije.

Džek Rid (D)

Džek Rid (Jack Reed) je demokratski senator Roud Ajlenda od 1997. godine. Pre političke karijere aktivno je radio u vojsci. Političku karijeru gradio je na Roud Ajlendu prvo kao senator u samoj saveznoj državi, a nakon toga i kao kongresmen ispred 2. disktrikta Roud Ajlenda od 1991. pa do 1997. godine.

Bio je posmatran kao jedan od mogućih kandidata za poziciju potpredsednika Baraka Obame, ali je on 2008. godine izjavio da to nije sfera njegovog interesovanja. Za vreme svoje karijere dobijao je ponude za razne funkcije kao što su šef Sekreterijata odbrane kao i poziciju direktora Centralnе obaveštajnе agencijе, ali nije ih prihvatao. Podržava pravo na abortus, uspostavljanje afirmativnih mera, ograničavanje upotrebe nafte i upotrebu obnovljivih izvora energije.

Bio je jedan od 23 senatora koji su se protivili odluci Buša Mlađeg da upotrebi silu u Iraku 2002. godine. Protivi se podršci Saudijskoj Arabiji u Jemenu i osuđuje napad Azerbejdžana na Jermeniju pozivajući na prekid vatre.