Severna Karolina

Tomas Ronald „Tom“ Tilis (R)

Tomas Ronald Tilis (Thomas Ronald Tillis) je član Republikanske partije. Rođen je 1960. godine u Džeksonvilu, Florida. Po profesiji i obrazovanju je tehnološki menadžer. Tilis je svoju političku karijeru započeo 2002. godine u gradu Kornelijusu, Severna Karolina, kada se zalagao za izgradnju lokalne biciklističke staze i bio izabran za člana gradskog odbora.

Kandidovao se za gradskog komesara 2003. godine i tu funkciju obavljao do 2006. Tada se kandidovao za mestu u Predstavničkom domu Severne Karoline i pobedio. U narednih nekoliko godina je obezbedio sebi reizbor, sve do 2014. godine. Te godine je izabran za člana Senata, što je funkcija koju do danas obavlja. Na prajmarsima u okviru svoju partije izabran je kao kandidat za senatora 3. marta ove godine. Po svojim političkim stavovima Tilis je umereno konzervativan sa povremenom promenom stavova, naročito u poslednje vreme, može se videti njegovo približavanje konzervativnim stavovima predsednika Donalda Trampa.

Protivkandidat 3. novembra biće mu Džejms Kalvin Kaningem (James Calvin Cunningham) iz Demokratske partije. Rođen je 1973. godine i po svojim stavovima Kaningem je progresivniji demokrata koji se zalaže za ograničenje posedovanja oružja, podržava Zakon o zaštiti pacijenata i pristupačnoj nezi (Obamacare), povećanje poreza za bogate. Dodatno, Kaningem je za ponovno pristupanje Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.

Ričard Bur (R)

Ričard Bur (Richard Burr) je član Republikanske partije. Rođen je 1955. godine u Šarlotsvilu, Virdžinija. Studirao je i diplomirao na Univerzitetu Vejk Forest (Wake Forest Univeristy). Pre svog ulaska u politiku radio je kao menadžer prodaje u jednoj kompaniji.

Izabran je 1995. godine u Predstavnički dom za 5. kongresni okrug Severne Karoline, što se desilo nakon Republikanske revolucije 1994. godine.  Bur je prvi put izabran u Senat SAD 2004. godine, a na istoj funkciji je i danas. Od 2015. do 2020. godine služio je kao predsedavajući senatskog obaveštajnog komiteta.

Bur je 15. maja ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg obaveštajnog komiteta, usled istrage FBI-a o navodima o insajderskoj trgovini tokom pandemije Kovid-19. Objavio je 2016. godine da se neće kandidovati za reizbor 2022. godine. Po svojim stavovima je konzervativan, i u najvećoj meri se slaže sa politikom Donalda Trampa.