Teksas

Džon Kornin (R)

Džon Kornin treći (John Cornyn III) član je Republikanske partije i senator iz Teksasa 2. decembra 2002. Rođen je 1952. u Hjustonu. Pre funkcije senatora obavljao je funkcije sudije i bio, između ostalog, sudija Vrhovnog suda Teksasa (1991-1997).

Nakon toga je bio državni pravobranilac Teksasa (1998-2002) u administracij guvernera Džordža Buša mlađeg i kasnije Rika Perija. Nakon povlačenja senatora Fila Grema 2002. popunio je njegovo mesto i nakon toga reizabran 2008. i 2014. Jedan od glavnih savetnika predsednika Džordža Buša mlađeg, Ocenjen je kao jedan od konzervativnijih republikanaca u Senatu. Poznat je kao zastupnik politike odlučnije konfrontacije sa Rusijom i Kinom što je pokazao glasanjem protiv Novog START-a i osuđivanja ugrožavanja ljudskih prava Ujgura na zapadu Kine od strane vlasti u Pekingu.

Zagovornik je pomoći Saudijskoj Arabiji u Jemenu. Savetovao je predsednika Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma. Veliki je borac protiv proširivanja prava homoseksualaca i istopolnih brakova. Od 2013. do 2019. imao je funkciju republikanskog biča u Senatu što je druga po važnosti funkcija u partiji, iza lidera Mekonela. Trenutno se nalazi na čelu Odbora za narkotike Senata. Poznat je kao saveznik Donalda Trampa koji ga retko kritikuje. Ipak, Kornin je izneo ozbiljne kritike na račun predsednikovog vođenja pandemije virusa korona.

Ted Kruz (R)

Rafael Edvard Kruz (Rafael Edward Cruz) član je Republikanske partije i senator iz Teksasa od 3. januara 2013. Rođen je 1970. u Kalgariju, Alberta, u Kanadi od majke Amerikanke i oca koji je emigrirao sa Kube.

Školovao se na Prinstonu i Harvardu gde je doktorirao kao jedan od najboljih u generaciji. Kao student, bio je nacionalni, a potom i severnoamerički šampion u debatoovanju i urednik prestižnog Harvard Law Review-a. Pre politike, bio je i pripravnik glavnog sudije Vrhovnog suda Vilijama Renkvista i profesor prava na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu. U Senat je izabran 2012, a pre toga bio je glavni pravni zastupnik Teksasa (2003-2008). On je jedan od trojice senatora kubanskog porekla. Učestvovao je u predsedničkoj kampanji Džordža Buša Mlađeg 2000. godine kao savetnik za unutrašnja pitanja, a kasnije i jedan od zastupnika pred Vrhovnim sudom u slučaju Buš protiv Gora koji je praktično odlučio izbore. Došao je u veću žižu medija iste godine kada je i postao senator zbog konflikata sa republikanskim kongresmenima i senatorima oko hitnog pitanja donošenja budžeta za 2014. godinu. Kandidovao se za predsednika 2016, ali je ipak ostao kratak u trci sa Donaldom Trampom čiji je bio jedan od najvećih kritičara tokom kampanje, ali je nakon izbora postao jedan od njegovih saveznika.

Aktivno podržava ekspanzionističku politiku Izraela na Bliskom Istoku i žestoki je protivnik saradnje i popuštanja prema Iranu, Rusiji i Kini. Pripada grupi senatora koji traže oštriju reakciju na ugrožavanje prava Ujgura od strane kineskih vlasti. Važi za ustavnog i socijalnog konzervativca.