Tenesi

Bil Hagerti (R)

Vilijam Frensis Hagerti (Wiliam Francis Hagerty) član je Republikanske partije i senator iz Tenesija od 3. januara 2020. Rođen je 1959. u Galatinu, Tenesi. Osnovne studije završio je 1981. na Univerzitetu Vanderbilt u Nešvilu, da bi tri godine nakon toga postao doktor pravnih nauka sa diplomom istog univerziteta.

Svoju karijeru započeo je ipak u biznisu, tačnije u finansijskom sektoru Bostonske konsultanske grupe (BCG). Nakon toga je višegodišnje iskustvo stekao u brojnim američkim korporacijama, izgradio svoju reputaciju na poziciji izvršnog direktora, u više navrata, da bi na kraju formirao privatnu investicionu kompaniju Hagerty, Peterson & Company.

Hagerti je krenuo u realizaciju svojih političkih ostvarenja prvi put za vreme administracije Džordža Buša starijeg, 1989-1993, kao član osoblja za unutrašnju politiku. On se 2008. godine ostvario u ulozi upravnika finansija predsedničke kampanje Mita Romnija. Ubrzo zatim, zauzeo je poziciju poverenika odeljenja za ekonomski razvoj u državi Tenesi. Tu dužnost, obavljao je od 2011. do 2015. godine u kabinetu Bila Haslama, tadašnjeg guvernera Tenesija i milijardera.

Hagerti je oduvek gajio simpatije prema Donaldu Trampu, i to nikada nije krio. Nakon što je Tramp postao republikanski predsednički kandidat 2016. Bil Hagerti je izabran za jednog od rukovodioca predsedničkog tranzicionog tima. U avgustu 2017, postavljen je za ambasadora Sjedinjenih Država u Japanu, gde se zadržao sve do 2019. kada je podneo ostavku kako bi se uključio u trku za senatora u Tenesiju 2020 koja je bila otvorena nakon povlačenja republikanskog senatora Lamara Aleksandera. Na izborima 3. novembra 2020. ubedljivo je pobedio demokratsku kandidatkinju Markitu Bredšo i tako postao senator.

Hagertijeva politička opredeljenja su očekivano konzervativna, tako i sam sebe opisuje. Zalaže se za smanjenje poreza, veliki je protivnik Obamakera, podržavanje investiranje i razvoj fosilnih goriva, protivi se abortusu i pruža punu podršku kontroli imigracija.

Marša Blekburn (R)

Marša Blekburn (Marsha Blackburn) je republikanska senatorka i ujedno i prva žena senator iz Tenesija čiji je mandat počeo 3. januara 2019. godine. Rođena je 1952. u Lorelu, Misisipi. Svoju karijeru je započela u Senatu Tenesija gde je bila na poziciji senatorke od 1999. do 2003.

Nakon toga prelazi u Predstavni;ki dom Kongresa predstavljajući sedmi kongresni district Tenesija od 2003. do 2019. Član je Pokreta čajanka i od strane eminentnog sajta GovTrack je proglašena za najkonzervativniju članicu Senata za 2019. godinu. Ona je jedna od najvernijih predsednikovih saveznica u Senatu što je i pokazala nominujući Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir zbog sporazuma sa Severnom Korejom 2018. godine. Takođe je podržala i zabranu ulaska građanima 7 muslimanskih zemalja 2017. Na poziciji kongresmenke i senatorke postala je poznata po aktivnoj borbi protiv prava LGBTQ zajednice kao i borac protiv abortusa. Takođe se ističe i kao protivnik zelenih politika podržavajući tezu o globalnom zagrevanju kao prevari.

Pažnju javnosti je privukla 2009. godine svojom podrškom zakonu kojim bi se predsednički kandidati obavezali da pokažu dokaz o mestu rođenja što je bio direktan napad na demokratskog predsednika Baraka Obamu zbog navodnog mesta rođenja van granica države.