Vajoming

Džon Baraso (R)

Džon Entoni Baraso treći (John Anthony Barrasso III) je član Republikanske stranke i senator iz Vajominga od 25. juna 2007. Rođen je 1952. u Redingu, Pensilvanija, a u Senat je postavljen nakon smrti senatora Krejga Tomasa. Mandat je potvrdio na specijalnim izborima 2008, a reizabran je 2012. i 2018. Trenutni mandat mu ističe 3. januara 2025.

Pohađao je Univerzitet Džordžtaun, gde je stekao zvanje doktora medicine 1978. godine, nakon čega je proveo 24 godine radeći kao ortoped i predsednikMedicinskog društva Vajominga, pre nego što će ući u polje politike.

Godine 1996. Baraso se kandidovao za Senat Sjedinjenih Američkih Država i tesno izgubio od Majka Enzija na unutarstranačkim izborima. U periodu od 2002. do 2007. godine, bio je član državnog Senata Vajominga, kada je, na već pomenutim specijalnim izborima postao član Senata SAD.

Baraso je u Senatu glasao u skladu sa vođstvom svoje partije i zauzimao je konzervativan stav o fiskalnim pitanjima – tražeći smanjenje poreza i ograničenje državne potrošnje; kao i u socijalnim pitanjima – gde se protivio pravu na abortus i istopolnim brakovima.

Na početku trenutnog, 116. saziva Kongresa, bio je predsednik Odbora za životnu sredinu i javne poslove, član Odbora za energetiku i prirodne resurse, Odbora za spoljne poslove; takođe, Baroso je treći republikanac po rangu u Senatu SAD i predsedavajući Republikanske konferencije.

Sintija Lumis (R)

Sintija Meri Lumis (Cynthia Marie Lummis Wiederspahn) je članica Demokratske partija i po obrazovanju pravnica. Prva je žena koje predstavlja državu Vajoming u Senatu.

Rođena je 10. septembra 1954. godine u gradu Čejenu, Vajoming, gde je odrasla i završila srednju školu. Nakon toga upisala je Univerzitet u Vajomingu gde je stekla dve diplome: na smeru za veterinu 1976. godine i na smeru za biologiju 1978.godine. Na istom univerzitetu je doktorirala 1985. godine i zaposlila se u Vrhovnom sudu u Vajomingu.

Ubrzo nakon diplomiranja počinje da se bavi politikom. Član je Republikanske stranke. Bila je članica Predstavničkog doma SAD predstavljajući kongresni distrikt Vajominga (zbog malog broja stanovnika, Vajoming trenutno ima samo jednog predstavnika u ovom telu) od 2009. do 2017. godine. Pre nego što se pridružila Kongresu SAD obavljala je više funkcija u lokalnoj politici. Bila je članica Predstavničkog doma države Vajoming (1979-1983 i 1985-1993), članica Senata države Vajoming (1993-1995) i državni blagajnik od 1997. do 2007. godine. Nije se kandidovala za reizbor u Predsedničkom domu SAD 2016. godine.

Na izborima za Senat 3. novembra 2020. godine ubedljivo je pobedila demokratsku kandidatkinju Merav Ben-Dejvid i postala senatorka iz ove savezne države, nasleđujući dugogodišnjeg senatora Majka Enizija koji se povukao. Zanimljivo je da je ona jedina članica kongresne derlegacije Vajominga koja je rođena u Vajomingu. Što se tiče političkih stavova spada u krug najkonzervativnijih političara u Senatu.