Vermont

Berni Sanders (N)

Bernard Sanders (Bernard Sanders) je senator iz Vermonta od 3. januara 2007. Sanders nije član nijedne partije, ali blisko sarađuje sa Demokratskom partijom. Rođen je 1941. u Bruklinu, u Njujorku.

Veći deo svoje političke karijere bio je nezavisan političar, čak je često kritikovao rad same Demokratske partije. Međutim da bi mogao da se kandiduje za predsedničke izbore 2016. godine odlučio je da postane član partije, ali je u kampanji za Senat 2018. ponovo trčao trku kao nezavisni političar. Tokom svoje karijere bio je gradonačelnik Berlingtona, najvećeg grada u Vermontu (1981-1989), a potom i član Predstavničkog doma Kongresa (1991-2007). Izabran je za senatora iz Vermonta 2006. i na toj funkciji se nalazi i dalje. Zanimljivo je da je jedini deklarisani socijalista u Senatu.

Sanders kaže da je pored toga i progresivac, a dugi niz godina se bavi aktivizmom. Otvoreno se zalaže za besplatno obrazovanje i zdravstvo, preraspodelu bogatstva, prava svih ljudi, a posebno manjina i pripadnika LGBT zajednice. Karakteristično za njega je i to što je isticao značaj diplomatskog pristupa i međunarodne saradnje, što se i vidi iz njegove osude rata u Iraku i Iranu.

Patrik Lihi (D)

Patrik Džozef Lihi (Patrick Joseph Leahy) je član Demokratske partije i senator iz Vermonta od 3. januara 1975. Bio je jedan od demokrata izabranih u Kongresu 1974. kao posledica poznate Votergejt afere, koja predstavlja niz političkih skandala koja je dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona.

Senator je od 1975. godine i danas je poslednji iz reda senatora poznatog kao “Watergate babies“. On je demokrata koji je najduže u Kongresu i imao je titulu privremenog predsednika Senata (engl. president pro tempore, titula koju najčešće nosi najstariji senator partije koja ima većinu u odsustvu potpredsednika države koji je nominalni predsednik Senata) od 2012. do 2015, a od te godine dobio je status privremenog predsednika emeritusa u Senatu.

Bio je predsedavajući u Odboru Senata za poljoprivredu, ishranu i šumarstvo kao i u Odboru za pravdu. Za njega se može reći da je progresivac, a njegovi stavovi su u skladu sa preovlađujućim stavovima u Vermontu. Ističe se po tome što se zalaže za reformu zakona o kanabisu, podržava pravo na abortus i interesuje se za ljudska prava.