Virdžinija

Mark Vorner (D)

Mark Robert Vorner (Mark Robert Warner) član je Demokratske partije i senator iz Virdžinije od 3. januara 2009. Rođen je 1954. u Indijanapolisu, Indijana. Nakon neuspešnih izbora za Senat 1996. godine, koji su bili poznati pod nazivom “Warner vs. Warner“ u kojima je izgubio od Džona Vornera, Mark Vorner izabran je za senatora 2008. godine.

Te iste godine očekivala se njegova kandidatura za predsednika, o kojoj se spekulisalo još od 2006. godine. Vorner je to demantovao rečima da ne želi da se kandiduje za predsednika jer bi to ometalo njegov privatan porodičan život. Pre nego što je stupio na poziciju senatora bio je guverner Virdžinije i to od 2002. pa sve do 2006. godine. Danas obavlja funkcije potpredsednika Demokratskog kokusa Senata i Odbora za obaveštajne poslove Senata.

Pored toga što se aktivno bavi politikom, Mark Vorner je biznismen i osnivač fime “Columbia Capital“. Posebno se interesovao za pitanja zdravstvenog osiguranja, transporta, telekomunikacija i obrazovanja, takođe se zalagao za veću kontrolu prodaje oružja.

Tim Kejn (D)

Timoti Majkl Kejn (Timothy Michael Kaine) član je Demokratske partije i senator iz Virdžinije od 3. januara 2013. Rođen je 1958. u Sent Polu, Minesota. Njegova politička karijera išla je uzlaznom putanjom počev od njegove funkcije gradonačelnika Ričmonda (1998 – 2001), preko zamenika guvernera Virdžinije (2002-2006) što se zatim nastavilo na funkciju guvernera Virdžinije (2006-2010).

Izabran je prvi put u Senat 2012. i reizabran 2018. Godine 2016. bio je potpredsednički kandidat na tiketu zajedno sa Hilari Klinton. Iako je njihova demokratska lista izgubila od Donalda Trampa te godine, Tim Kejn uspeo je zatim da pobedi republikanca Kori Stjuarta i osvoji još jedan mandat u Senatu 2018. Kada govorimo o njegovim političkim stavovima možemo izdvojiti zalaganje za normalizaciju odnosa SAD i Kube, kao i želju za uspostavljanjem nuklearnog ugovora sa Iranom. Zalaže se za veću kontrolu abortusa, ali politički nije protiv abortusa jer smatra da zakon ne sme da se meša u reproduktivno zdravlje pojedinaca.

Izražava zabrinutost za klimatske promene, pogotovo za porast nivoa mora. Podržao je Obamin Program za zaštitu dece imigranata i Program za zaštitu roditelja imigranata koji omogućavaju zaposlenje 15 miliona imigranata bez papira.